– Det er jo en stor ære å få en sånn pris. Den henger høyt innen norsk kreftforskning og man blir ydmyk når man ser hvem som har fått den tidligere, sier Taskén, som er direktør ved Bioteknologisenteret samt ved Norsk senter for molekylærmedisin.

Kreftforskningsprisen, som hvert år deles ut av Kreftforeningen, mottok han mandag ettermiddag i Domus Academica på Universitetsplassen i Oslo av Kong Harald. Prisen er på én million kroner.

Professoren fra Rykkinn fikk selv vite at han skulle motta prisen i mars.

– Jeg fikk en telefon fra generalsekretæren i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, som fortalte at jeg skulle få prisen. Da ble jeg overrasket, forteller prisvinneren.

Selve seansen i Gamle Festsal varte i rundt 45 minutter. Silje Nergaard sto for to musikalske innslag, mens generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel og styreleder i Kreftforeningen, Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, holdt taler før Kong Harald overrakte prisen til en ydmyk vinner.

LES MER:

Hun vil hjelpe barn å forstå kreft

– For oss er det et kappløp med tiden

Gjennombrudd i kreftstudie: Bruker immunceller fra friske mennesker 

Fokus på tykktarmkreft

Taskén har gjennom to tiår jobbet med forskning innenfor kreftbehandling, og med spesielt fokus på immunterapi, som innebærer at kroppens eget immunforsvar brukes til å angripe kreft. De siste årene har Taskén og hans medforskere fra Universitetet i Oslo fått internasjonal oppmerksomhet.

– Vi har særlig holdt på med å forske på mekanismer som kreftcellene bruker for å unnslippe vårt eget immunsystem. Det finnes et helt spekter av slike mekanismer, og det kan variere fra pasient til pasient, forklarer professoren.

 

Tykktarmkreft er en av kreftvariantene som har blitt forsket spesielt mye på. Sist uke meldte flere medier om at norske forskere, med Taskén i spissen, har fått et internasjonalt gjennombrudd i forskningen der bruk av betennelsesdempende medikamenter som Acetylsalisylsyre (ASA) ble vist å være assosiert med en 15-24% redusert risiko for å dø av kreftsykdommen.

Håper på ny behandlingsmetode

For tarmkreftpasienter betyr det at bruk av ASA hemmer det vekst av kreftcellene, hemmer dannelse av karforskyning til svulsten og stimulerer immunsystemets aktivitet mot kreften.

– Vi jobber med å teste dette videre på flere kreftpasienter i kliniske intervensjonsstudier, og vil samarbeide med alle sentre som opererer folk med tykktarmkreft. Hvis dokumentasjonen er sånn vi tror, så er målsettingen at betennelsesdempende midler kan bli brukt i den vanlige kreftbehandlingen, sier Taskén som legger til at forskningsteamet kommer til å fortsette å studere forskjellige mekanismer kreftcellene bruker for å unnslippe immunforsvaret.

Et annet prosjekt Taskén håper å kunne forske videre på de neste årene, er testing av kreftlegemidler rett på pasientceller i et robotisert oppsett som kan assistere kreftlegene i å individualisere kreftbehandlingen til hver enkelt pasient.