I statsbudsjettet ble det foreslått at staten avvikler eierskapet i Filmparken as på Jar, som også eier Norsk Film Kostymelageret as. Nå frykter filmbransjen for å miste tilgang til det enorme kostymelageret.

– Vi tenkte lenge på hva vi kunne gjøre for å redde Kostymelageret. Det måtte bli en film, vårt eget medium, sier kostymedesigner og frilanser Karen Fabritius Gram.

Hun og to andre profilerte kostymedesignere, Bente Ulvik og Anne Pedersen, har fått med seg stjerner som Liv Ullmann, Erik Poppe, Hans Petter Moland, Anja Breien og Petter Næss for å kjempe for kostymene og de ansatte kostymelederne.

SE FILMEN HER: Liv Ullmann: - Minner meg om terroristene

– Kostymer er avgjørende

Mandag kveld var det visning på kostymedesignernes egen film, der stjerneregissørene argumenterer for bevaring av Kostymelageret. Flere mener det er en kulturarv på linje med Nationaltheatret.

LES OGSÅ: Samler seg for å redde filmparken på Jar

– Klærne tegner et bilde av hvem personen er. Det er helt avgjørende, når du skal fortelle en historie. En filmnasjon MÅ ha et kostymelager. Det kan ikke være privat, men må være et statlig ansvar, sier regissør Erik Poppe fra Jar.

LES OGSÅ: «Bestefar»-kongen gjør alt for Harald

Kongens nei: Tre døgn i april

Liv Ullmann raser

Skuespiller og regissør Liv Ullmann skyter fra hoften og sammenligner et salg av Filmparken og Kostymelageret med terroristenes ødeleggelser av kulturskatter i land etter land. Norske klær kan man ikke finne i England eller Sverige, sier hun.

– Vi sitter på en rikdom og vi vil ikke ha den. Legger man ned kostymelageret, da er man med på å ødelegge kunsten. Er vi blitt historieløse? spør Ullmann.

Originale og håndsydde

Hva finner vi på Kostymelageret? 100.000 plagg og 12.000 par sko oppbevares i magasinene på Jar.

Samt tusenvis av slips, strømpeholdere, bh-er, bukseseler og mye annet du kan få bruk for.

– Uansett hvilken epoke du jobber med, så finner du det her. Helt fra middelalderen og frem til i dag. Mye er originalt, så vi trenger ikke lage mye nytt, sier Bente Ulvik, ansvarlig for kostymer i Limbo, Victoria og Beatles.

Dyrt å sy nytt

De håndsydde kostymene fra Liv Ullmanns «Kristin Lavransdatter» og Oscar-nominerte «Veiviseren», er noe av alt det du finner på Jar.

– Se, her er originale klær fra 30- og 40-tallet. Det er noe kvalitetene, som du ikke finner i dag. Hvis vil skulle laget dette, ville det blitt forferdelig dyrt, sier Gram, ansvarlig for blant annet klærne i Poppes « Kongens nei – Tre døgn i april» som kommer i 2016.

– Viktig yrkesgruppe

Regissørene frykter at en hel generasjons kunnskap kan gå tapt, hvis kostymelederne blir borte. Flere rollefigurer blir til på Kostymelageret, forteller de.

– Jeg kan få en idé om et kostyme og 32 sekunder etterpå er skuespilleren i kostymet, sier Pål Sletaune fra Bærum i filmen.

– Med filmen «Sønner av Norge» var vi helt avhengig av norske kostymer fra den tiden, sier Jens Lien.

– Vil være idiotisk

En som er imponert over designernes protestfilm er formann i Filmforbundet, Sverre Pedersen.

– Det er en forutsetning for en god produksjonsavvikling med tilgang til disse kostymene. Tenk bare på vår norske strikketradisjon. Vårt uttrykk finner du ingen andre steder enn her i Norge.

– Kostymelageret er bare en del av en helhet. Vi har et fantastisk anlegg på Jar som det vil være idiotisk å ikke ta vare på, sier Pedersen.

Frilanser i filmbransjen Kristine Enoksen (28) har klippet og redigert filmen på fritiden.

– Dette er en ærlig film. Den viser det som vil gå tapt, hvis kostymene forsvinner, sier hun.

Kulturdepartementet har fått tilsendt filmen, men ingen har ikke ønsket å uttale seg om saken foreløpig.