Skip to main content

VG: Asker og Bærum kaster vaksinedoser

Asker og Bærum er blant flere kommuner som dropper å hente ut hele innholdet av hetteglassene som inneholder koronavaksine. 

Det melder VG. 

– Vi synes det er svært problematisk at vi ikke kan benytte hele innholdet i hetteglassene, når leveransene til kommunen er lave. Mange av våre innbyggere er bekymret og frustrerte over dette, sier kommunalsjef Grete Syrdal i Bærum kommune til VG tirsdag.

Avisen skrev tidligere i uken om hvordan Tromsø kaster potensielle vaksinedoser, da det hersker usikkerhet hvor mange doser man kan trekke opp av hetteglassene til vaksinene. Retningslinjene er at det kan hentes opp seks doser fra hvert glass med Pfizer-vaksinen og ti fra hetteglassene til AstraZeneca og Moderna. 

Store kommuner i Norge praktiserer retningslinjene ulikt, og Asker og Bærum er blant kommunene som tolker det dit hen at de eventuelle syvende og ellevte dosene ikke skal trekkes ut.

– Vanskelig

I Oslo har smittevernlegen bestemt at den syvende dosen kan brukes hvis det er mulig å få ut en hel dose, opplyser Helseetaten.

– Vi tenker at den syvende dosen er vanskelig uansett. Vi tar ut seks av Pfizer og ti doser av AstraZeneca, sier kommuneoverlege Meera Grepp til VG.

Til avisen sier smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI følgende: 

– Bærum og andre kommuner kan gjerne bruke hele innholdet. «Off label» betyr ikke at dette er forbudt. Hvis de ønsker og klarer å trekke ut flere doser enn det produsenten selv har definert, må det godkjennes av ansvarlig lege, sier til VG.

Han mener ingenting hindrer kommunen i å bruke mer, dersom det godkjennes av lege.

Rekordmange doser

Tirsdag kom beskjeden om at begge kommuner mottar rekordmange doser neste uke. Dette tallet kunne vært høyere, dersom de fremover benytter seg av muligheten til å trekke ut flere doser av hetteglassene. 

Bærum kommune mottar neste uke 3.832 vaksinedoser.

Dette er mer enn dobbelt så mange som den tidligere rekorduken, uke 5, der kommunen mottok 1.758 vaksiner.

– Grunnen til dette er at vi for første gang mottar Moderna-doser, som vi får 2.400 av neste uke. Både Moderna og Pfizer kan vi gi til personer over 65 år, mens AstraZeneca er forbeholdt personer under 65 år, sier Vågårøy.

732 doser kommer fra Pfizer, mens de resterende 700 kommer fra AstraZeneca. 

Asker får også rekordhøyt antall vaksiner neste uke, med totalt 2.846 doser i uke 9.

Vaksinasjonssenteret på Rud mottar rekordhøyt antall vaksiner neste uke.

Vaksinasjonssenteret på Rud mottar rekordhøyt antall vaksiner neste uke.

Foto: TRINE JØDAL
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.