Skip to main content

Våtservietter og søppel går rett i do – det skaper trøbbel

Pumper tettes av søppel som kastes i do. Pumpene på avløpsstasjonene får problemer når våtservietter og annet søppel klumper seg.

Foto: Lier VVA KF

Avløpsnettet er i ferd med å kollapse. Folk putter våtservietter, filler og annet søppel i rett i do. Problemet har økt med flere på hjemmekontor.

Avløpsanleggene i Bærum og Asker opplever store problemer med søppel som kastes i toalettene etter koronautbruddet. 

Flere innbyggere oppholder seg hjemme. De tenker seg litt for lite om når alt mulig som ikke hører hjemme i do, ender der.

– Nå sliter vi veldig ved pumpestasjonene i Bærum. Den siste uken har det vært en stor økning av søppel i kloakken og det fører til at stasjonene kan gå tette, sier driftsleder ved vann og kloakk i Bærum kommune, Morten Bachmann.

Han forteller at det fort kan bli dyrt hvis kloakken blir tett.

– Hvis du må ha faglig hjelp for å stake opp koster det deg fort 10.000 kroner nå i helgen, sier Bachmann.

Q-tips og våtservietter

– Q-tips, våtservietter, filler og annet søppel som havner i do, er et stort problem for oss, også til vanlig. Under dagens spesielle omstendigheter registrerer vi nå en betydelig økning av dette og annet søppel inn til pumpestasjoner og renseanlegg, sier leder av vann og avløp i Asker kommune, Kari Ekerholt i en pressemelding.

Flere på hjemmekontor

Ekerholt ber alle som er hjemme om å være oppmerksomme på hva de putter i do og oppvaskkummer i disse hjemmekontor-dager.

Ekstra avfall i kloakken gir avløpsanleggene store ekstrakostnader og mye merarbeid fordi søppelet stopper pumpene. Grunnet den krevende koronasituasjonen er avløpsanleggene ekstra sårbare for driftsproblemer.

Tiss og bæsj i do

– Vår jobb er å holde avløpsanleggene i gang og sørge for sikker håndtering av avløpsvannet, og så må kommunens innbyggere sørge for å kaste søppel i søppelbøtta og fett og matrester i organisk avfall. Sammen skal vi løse denne utfordringen. For budskapet er enkelt: Tiss, bæsj og dopapir er alt som skal i do, sier Ekerholt.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.