Skip to main content

Tror en del ungdom gir litt blaffen i helserådene

Julius Mellgren er leder i Asker ungdomsråd. Han opplever at en del ungdommer ikke er så nøye med de strenge reglene for hvordan vi skal oppføre oss for å hindre smittespredning.

Foto: Knut Bjerke

Ungdomsleder opplever at jevngamle gir litt blaffen i rådene om holde seg hjemme.

– Det er nok en del som ikke bryr seg. I går snakket jeg med noen venner som planla å ha en fest i helgen, sier Julius Mellgren (17). Han er leder av ungdomsrådet i Asker, et nyopprettet organ i den nye kommunen. Selv har han ikke tenkt å dra på fest, og rådet vennene til å avlyse.

– Jeg tror det er lett å tenke at om jeg selv ikke blir syk, hvorfor skulle jeg bry meg da? Hvis ingen i familien er i risikogruppen, er det fort gjort å tenke sånn. Jeg prøver å forklare at reglene ikke er der bare for dem selv, men for alle andre. Om ikke de selv blir syke, kan noen andre bli det.

– Er ungdom mindre solidariske, tror du?

– Nei, jeg tror rett og slett det er vanskelig å forstå hvor stort dette er. Du vet det er farlig, men føler ikke frykt. Da er det vanskelig å ta det så seriøst, tenker jeg. Men det er samtidig viktig å få sagt at det er mange, også unge, som følger rådene fra helsemyndighetene, sier Julius Mellgren.

Henrik Apeland i Bærum ungdomsråd har det samme inntrykket.

– Jeg tror en del trosser rådene fordi de tenker at de selv og vennene ikke er smittet, og ikke er i faresonen. Det er nok noe egoisme i det. Og at man går litt lei. Det er jo kjipt å være inne og ikke sammen med venner, sier Apeland.

Vet ikke hvem som er smittet

Kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen, oppfordrer barn og ungdom om å holde seg mest mulig hjemme. 

– Vi pleier ikke å anbefale at sosial kontakt skjer på sosiale medier, men akkurat nå er det en veldig god måte å være i kontakt med hverandre på, sier Nilsen. 

Frantz Leonard Nilsen, kommuneoverlege i Bærum, oppfordrer barn og unge til å holde seg hjemme

Foto: TRINE JØDAL

Som Erna Solberg sa under sin pressekonferanse for barn på mandag, så blir ikke barn og ungdom veldig syke av koronaviruset. 

Nilsen understreker at det ikke er derfor de oppfordrer barn og ungdom til å holde seg hjemme.

– Det er for å forhindre å smitte andre generelt og eldre og skrøpelige spesielt, som kan bli langt sykere av en koronainfeksjon. Nå har vi kommet til en fase hvor vi kan anta at dette viruset er i omløp i lokalsamfunnet. Vi vet ikke lenger hvem som kan være smittet, og derfor må alle forholde seg aktivt, konstruktivt og klokt til dette, sier kommuneoverlegen. 

Små grupper er best

Kommuneoverlegen mener flommen av informasjon og meninger i disse dager, kan ha druknet viktige budskap. Nilsen har forståelse for at barn og ungdom ønsker å være sammen, og oppfordrer derfor til at man er sammen i små grupper. 

– Det beste er om de er to eller maksimalt tre stykker i lag, og at det helst er de samme som er sammen hver dag. Hvis det er mulig å få til, vil dette være hensiktsmessig smittespredningstiltak. 

Nilsen får ikke presisert følgende budskap nok: – Dersom du blir akutt syk med hoste, feber, tungpustethet eller andre luftveissykdommer: Hold deg mest mulig isolert i eget hjem. Gå ikke på jobb, og oppsøk ikke andre mennesker utenfor egen husstand. Hold også mest mulig avstand til øvrige husstandsmedlemmer. Hold deg hjemme så lenge du er syk, og ikke gå ut før du har vært symptomfri i en dag.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.