Skip to main content

Tre koronadødsfall på samme sykehjemsavdeling

Ved en avdeling på Østerås bo- og behandlingssenter har tre personer omkommet den siste uken.
Foto: Richard Sveaas Dale

Tre beboere ved en avdeling på Østerås sykehjem er nå døde på grunn av koronaviruset. Kommuneoverlegen forventer mer smitte ved kommunens sykehjem.

Onsdag døde tre personer ved sykehjem i Bærum kommune. To av disse var beboere på Østerås sykehjem. I tillegg døde en tredje beboer ved samme sykehjem søndag 5. april. De bodde alle på samme avdeling. 

– Jeg opplever situasjonen som alvorlig og har forståelse for den belastning denne situasjonen er for de syke, deres pårørende og også de ansatte, forteller kommuneoverlege i Bærum Frantz Leonard Nilsen. 

Nilsen ønsker ikke kommentere hvilken avdeling dødsfallene skjedde på og henviser til taushetsplikten.

Forventer mer smitte

Han tror vi kan oppleve flere smittetilfeller og dødsfall ved kommunens sykehjem fremover. Pasientene ved sykehjemmene har høy risiko for alvorlig sykdom og død på grunn av alder og andre risikofaktorer.

– Vi tror derfor det blir vanskelig å unngå mer smitte, sykdom og i verste fall flere dødsfall og det må vi være forberedt på. Vi gjør alt vi kan for å forhindre det, med alle mulige og nødvendige smitteverntiltak, men at vi kommer til å få flere smittede på sykehjemmene er sannsynlig.

— Ikke alle sykehjemspasienter har typiske symptomer på koronasykdom, og derfor kan det ta tid før de blir testet og får påvist koronasykdom. Dette kan bidra til smitte i en tidlig fase og vi  ønsker å teste pasienter også med andre symptomer enn hoste, feber eller tungpustethet.

Usikker smittekilde

Den første som døde skal ha blitt syk 29. mars, og ble testet 31. mars. Kommuneoverlegen er ikke sikker på hvor smitten skal ha kommet fra.

– Vi vet ikke helt sikkert hvor den smitten kommer fra, men i og med at det er besøksforbud på sykehjemmene, er det ikke utenkelig at en ansatt har smittet pasientene, forteller Nilsen.

Kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen forventer flere smittede og døde ved Bærums sykehjem.

Foto: ULF HANSEN

Tall fra Bærum kommune viser at det per fredag 10. april var to smittede beboere og to smittede ansatte ved Østerås sykehjem. 

– Med en gang vi oppdaget smitten på sykehjemmet iverksatte vi flere tiltak for å begrense den. Vi isolerte de smittede, berørte ansatte ble satt i karantene og øvrige ansatte må bruke smittevernutstyr når de skal inn til de som er smittet eller mistenkt smittet, sier kommuneoverlegen.

Ikke påbudt munnbind

I tillegg er det også besøksforbud ved kommunens sykehjem, for å unngå risikoen for smitte via pårørende.

– Men vi kan aldri helt forhindre at ansatte kan være smittebærere. Det at myndighetene åpner for mer testing etter påske kan slå positivt ut for oss. Da kan vi også få testet flere ansatte, forklarer Nilsen.

Budstikka skrev onsdag om Asker kommune som har innført påbud om munnbind blant ansatte ved sykehjem, selv når brukerne ikke har symptomer på koronavirus.

Det skal ikke være tilfelle i Bærum kommune.

– Vi har ikke nok munnbind til å kunne gjennomføre et slikt tiltak. På avdelingen med disse dødsfallene brukes det munnbind og annet beskyttelsesutstyr overfor alle som har kjent eller mistenkt smitte, forklarer Nilsen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.