Skip to main content

Sykehjem i Bærum: Syv beboere døde etter å ha blitt smittet av koronaviruset

Vallerhjemmet er det sykehjemmet i Bærum som er klart hardest rammet av koronautbruddet. 

Foto: KNUT BJERKE

Vallerhjemmet iverksetter ekstraordinære tiltak for å stoppe smittespredningen blant beboere og ansatte. 

— Vi ser svært alvorlig på situasjonen. Dette er et utbrudd som krever ekstraordinære tiltak, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i Bærum kommune.

Han presiserer at det ikke er sikkert at alle de syv dødsfallene ved Vallerhjemmet er en direkte følge av koronaviruset, men mener det er nærliggende å tenke at det har vært utløsende for flere av dem.

Ytterligere 13 beboere og 31 ansatte ved Vallerhjemmet er i isolasjon etter å ha testet positivt. I tillegg har syv beboere vist tegn til symptomer og blir testet omgående, opplyser kommuneoverlegen.

Strakstiltak

Kommunen har nå innført tre ekstraordinære tiltak. Alle ansatte og beboere skal testes, også de som i nær fremtid skal jobbe på sykehjemmet. Medarbeiderne skal benytte fullt smittevernutstyr i kontakt med samtlige beboere. I tillegg skal det gis daglig opplæring i bruk av utstyret, samt gjennomgang av gjeldende hygienerutiner. 

— Dette vil pågå til vi får bedre oversikt over situasjonen. Akkurat nå er den uoversiktlig. Vi er ikke sikre på hvor stor spredningen har vært, sier han.

Deler sykehjemmet i tre

Alle de syv dødsfallene har skjedd på én av sykehjemmets tre avdelinger. Det er også her man har påvist smitte hos åtte andre beboere. Kommuneoverlegen opplyser at de nå vil foreta en tredeling av institusjonen. 

— Alle med påvist smitte isoleres nå på en avdeling. På den andre samles de som har vist tegn til symptomer. Den tredje forbeholdes beboere som foreløpig er symptomfrie, forklarer Nilsen.– Dette utbruddet krever ekstraordinære tiltak langt utover de anbefalte, konstaterer kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i Bærum kommune.

Foto: Bærum kommune

Også personalet er hardt rammet av utbruddet. Kommuneoverlegen sier sykehjemmet skal ha hentet inn nok personell til å erstatte medarbeiderne som nå er i isolasjon. 

– Det er i tillegg innført inntaksstopp som gradvis vil redusere antall pasienter, sier han. 

Viste ingen tegn til smitte

Nilsen tror viruset begynte å bre seg for to til tre uker siden, da en beboer testet positivt på koronaviruset uten å ha vist tegn til symptomer. 

— Vedkommende kan ha smittet ansatte eller andre beboere før det ble aktuelt å iverksette smitteverntiltak, sier han. 

Han mener sykehjemmet har tatt nødvendige forholdsregler. Nilsen viser til at alle anbefalte smitteverntiltak er blitt iverksatt siden smitten ble identifisert: isolering av den syke, karantene for nærkontakter og bruk av fullt smittevernutstyr i kontakt med den smittede.

Atypiske symptomer

Generelt har kommuneoverlegen erfart at eldre har opplevd økende forvirring, falltendenser og diaré som sine første symptomer – de har ikke vist tegn til de typiske symptomene som hoste, feber og/eller tungpustethet. 

— Etter at vi gjort oss disse erfaringene, har vi begynt å teste personer også med disse symptomene, sier Nilsen. 

55 i isolasjon

Til sammen er 39 ansatte og 16 beboere isolasjon etter å ha fått påvist koronasmitte ved sykehjemmene i Bærum. Det opplyser kommunen på sine hjemmesider.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.