Skip to main content
TRINE JØDAL

Statsråden: – Det var skremmende lett å stenge ned. Å åpne igjen var vanskeligere

Én ting ville Henrik Asheim løst annerledes om koronapandemien kom i morgen. 

Henrik Asheim hadde vært statsråd siden slutten av januar 2020. De første ukene som minister for forskning og høyere utdanning besto i reising og besøk både i Norge og utenlands. 

Men 12. mars ble det enda mer alvor. Han fikk vite om nedstengingen i 09-tiden, og gikk så i hastemøte med rådgiverne sine. 

– Hva gjør vi? Eksamen, hva gjør vi? Jeg hadde ansvar for 300.000 studenter og 40.000 ansatte i samme sektor, og fikk beskjed om at klokken 14 må alle hjem. Da meldte spørsmålene seg: Betyr et stengt universitet at døra skal og må være låst? Kan ansatte få komme inn å hente pc-en sin? Det er ikke lett å skulle gi kjipe beskjeder på kort varsel.

Det ble en lang dag for ministeren, som ikke la seg før «utpå natten en gang». Men Asheim er klar på at det ikke er hans verste dag som politiker. 

– 1. januar 2021 var verre, fordi vi måtte stenge på nytt. Å gå ut samme kveld for å si at «nå er vi tilbake til innstramminger», når vi hadde lettet på tiltak høsten før, krevde mye. Det var skremmende lett å stenge ned. Å åpne var vanskeligere, fordi det var flere hensyn som måtte tas, sier han to år etter.

Sommeren 2021 åpnet daværende statsråd Henrik Asheim sommerskolen på Østerås. Slike besøk og oppdrag ble det betydelig færre av for politikeren under koronatiden.

Sommeren 2021 åpnet daværende statsråd Henrik Asheim sommerskolen på Østerås. Slike besøk og oppdrag ble det betydelig færre av for politikeren under koronatiden.

Foto: KARL BRAANAAS

De to årene som er gått beskriver 38-åringen som et politikerliv med opp- og nedturer. Han har hatt hjemmekontor deler av tiden, men liker ikke alt ved den tilværelsen.

– At det er blitt vanligere enn før med digitale møter synes jeg er dårlige greier. Jeg liker bedre at vi kan møtes fysisk. Da er det også lettere for politikerne å snakke sammen.

– Hva snakker dere om, når dere ikke har sett hverandre på ett år?

– Det rare er at vi nærmest fortsetter der vi slapp. Det vil si, først spør vi om «Har du hatt korona?». Så går vi over til «men du, den saken...». Å spørre om folk har hatt korona er jo blitt det nye «hvordan går det med deg?».

– Hvis du skal trekke frem én ting du lærte såpass av at du ville håndtert det annerledes om det ble koronautbrudd i morgen, hva sier du da?

– Da hadde jeg vært mye tidligere ute med å forstå ensomhetsaspektet for studenter. En student som har flyttet til en ny by for et halvt år siden, og så blir innestengt på hybelen... det undervurderte vi nok konsekvenser av.

En annen ting Asheim har lært, er hvor mye man setter pris på ting man tidligere bare tok for gitt. 

– For eksempel er det jo nå full jubel hvis du kan møte noen ute og ta en øl klokka 23, ler han.

Han er en sosial type, og som singel under den heftigste perioden med nedstengning fungerte Asheim som en turnerende middagsgjest for vennene sine.

– Man hadde lov til å ha besøk av én person som ikke tilhørte husstanden, der kom jeg inn som en fender i mange forhold. Jeg fortsetter gjerne som turnerende middagsgjest. Det er noe av det som kanskje er positivt med koronaperioden, at vi er blitt flinkere til å lage sosiale samlinger i hjemmene. Det håper jeg vi kan fortsette med. 

Her kan du lese flere Budstikka-nyheter om koronaviruset

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.