Skip to main content

Statsministeren ga barna svar: – Det er trygt å begynne på skolen igjen

Spørsmålene haglet da statsminister Erna Solberg holdt pressekonferanse om korona spesielt for barn onsdag.
Foto: EIRIN LARSEN/SMK

Hvordan unngå å bli smittet av korona når skolen åpnes igjen? Det lurte mange barn på da de fikk stille regjeringen spørsmål på en egen pressekonferanse.

– Det er gode nyheter om smitte i Norge. Derfor vil vi åpne opp skoler og barnehager igjen, men vi gjør det veldig forsiktig sånn at det skal være trygt, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun snakket direkte til norske barn onsdag formiddag.

– Mange er bekymret for å bli smittet og det skjønner jeg godt. Men vi hadde ikke åpnet hvis ikke legene hadde sagt at det er trygt, sa Guri Melby (V), kunnskaps- og integreringsminister, som understreket at barn trenger å gå på skole.

Hun fortalte at råd om hvordan barnehagene skal gå frem for å gjøre det trygt for barn å vende tilbake til barnehagene legges frem onsdag ettermiddag. Skolene skal få nasjonale råd på mandag.

– Husk at det vi har gjort har virket. De samme reglene vi har hatt til nå, fortsetter. Det blir enda viktigere at vi følger dem når vi åpner opp igjen, sa Melby og ramset opp hyppig håndvask, holde avstand og hoste i armhule som det viktigste barn skal gjøre fremover.

Skred av spørsmål

Regjeringen holdt en tilsvarende pressekonferanse for barn noen dager etter at skoler og barnehager – og resten av samfunnet – ble stengt ned for fire uker siden.

Nå, som regjeringen har varslet en gradvis gjenåpning av skoler og barnehager fra 20. april, ble barna på nytt invitert til å komme med sine koronaspørsmål.

Det førte et skred av spørsmål om alt fra hvor lenge koronapandemien vil vare, til helt konkret om barn kan bake småkaker til oldefar.

På de to nevnte spørsmålene var svarene: ingen vet ennå hvor lenge dette vil vare. Og ja, du kan fint bake kake og gi til oldefar hvis du vasker hender først.

– Hele verden jobber med vaksine

– Hvor mange år vil koronaepidemien var, spurte en åtteåring.

– Vi vet ikke, det kan hende det aldri blir borte. Forskere og leger over hele verden jobber med å få frem en vaksine, da kan det bli mulig å vaksinere. Men vi må regne med å leve med korona lenge, svarte Solberg, som pekte på at viruset kanskje aldri blir borte, men at målet er at det skal lages en kur så det ikke blir så farlig for mennesker.

– Hvorfor er det trygt for de små, men ikke de store, å begynne på skolen? spurte en niåring.

– Det er trygt for også de eldre barna. Men det er de yngste som trenger mest å gå på skolen, det er ikke god nok plass på skolene til alle ennå, sa Melby.

– Hva skal til for at ungdomsskolene kan åpne? Jeg føler at vi unge blir glemt, spurte en tenåring.

– Jeg kan love vi ikke har glemt dere. Men det er viktig at vi er veldig trygge på det vi gjør. Det kan ikke være for mange samtidig på skolen nå, sa Melby.

Savner å klemme

– Får vi bli med hjem til venner etter skolen? lød et annet spørsmål.

 – Ja. Men ikke mer enn fem når dere er ute. Ikke mer med én venn eller to når dere er inne. Og husk å vaske hender, sa barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF), som også stilte på pressekonferansen.

Han fikk også spørsmål om det var trygt å ha straffekonk i fotball hvis man er fem, holder to meters avstand og bruk hansker.

 – Ja. Men ikke spytt i hanskene, svarte Ropstad (KrF).

– Når bli det lov å gi venner klemmer igjen?

– Gi heller en god klem til dem du kan, hvis du er så heldig å ha søsken og foreldre, sa Ropstad. 

Og nettopp savnet av klemming er det ikke bare barn som kjenner på.

– Jeg savner å gi en god klem til vennene mine, sa statsministeren, som roste både barn, lærere og foreldre for å ha vært tålmodige og flinke i en rar tid.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.