Skip to main content

Står i fare for å måtte kaste over 1.700 vaksinedoser om kun få timer

Et glass med koronavaksine inneholder seks vaksinedoser.

Et glass med koronavaksine inneholder seks vaksinedoser. 

Foto: Joakim S. Enger

Asker kommune har dårlig tid med å forhindre at flere hundre glass med Pfizer koronavaksine må kastes. De først går ut på dato allerede 15. februar. 

– Vi forventer dessverre at vi ikke får benyttet alle dosene som utløper nå i februar, sier Margrethe S. Iversen, avdelingsleder for vaksinasjon og smittevern.

Kommunen har 290 glass med Pfizer som går ut på dato tirsdag 15. februar. Det er seks doser i hvert glass, noe som betyr 1.740 vaksinedoser.

– Vi får nok brukt en del av dem i dag og i morgen, men ikke sånn at det monner så veldig, fortsetter Iversen. 

I tillegg er det 550 glass med Pfizer som må brukes innen 22. februar.

– Det har vært en stor reduksjon i etterspørsel etter vaksiner. Fra å ha vaksinert 5-6.000 i uka i begynnelsen av året, var det sist uke bare ca. 800 som vaksinerte seg hos Asker kommunes vaksinetilbud.

Leder av koronaklinikken Asker, Margrethe S. Iversen.

Leder av koronaklinikken Asker, Margrethe S. Iversen.

Foto: Asker kommune/ Elin Eike Worren

Ber askerbøringer vaksinere seg

Iversen forteller at det er fortsatt mange innbyggere i Asker som kan vaksinere seg, og det er også sendt ut mange SMS`er. Hun oppfordrer askerbøringer til å bestille time eller komme på drop-in. 

– Vi er klare til å sette vaksiner, og håper det kommer folk utover i uken og i neste uke. Vi håper at vi får brukt opp så mye som mulig av vaksinedosene. Vi tar imot dem som kommer. Blir det kø, så skal vi klare det også, fastslår hun.

Asker kommune har ifølge avdelingslederen jobbet med å få gitt bort vaksinedoser til andre kommuner etter at etterspørselen dalte. 

– Vi er opptatt av å ikke kaste doser, sier Iversen, men legger til at det er utfordrende å bli kvitt alle de overflødige vaksineglassene, og at andre kommuner har det samme problemet.

Bestillingen av nye vaksiner etter den 22. februar er nå nedjustert, og beholdningen av Moderna utløper ikke før 1. september 2022.

Budstikka har også stilt Bærum spørsmål om hvor mange vaksiner de har som går ut på dato, men de har foreløpig ikke svart på vår henvendelse.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.