Skip to main content

Står frem med traumer etter alene-fødsel

Her ser Mathilde Pilskog datteren sin for første gang, syv timer etter en tøff fødsel. Asker-kvinnen tar et kraftig oppgjør med regler som sier at fedre ikke alltid får være til stede under fødsel på grunn av smittevernhensyn.

Her ser Mathilde Pilskog datteren sin for første gang, syv timer etter en tøff fødsel. Asker-kvinnen tar et kraftig oppgjør med regler som sier at fedre ikke alltid får være til stede under fødsel på grunn av smittevernhensyn. 

FOTO: PRIVAT

Da Mathilde Pilskog delte sine fødselstraumer i innlegget «Jeg fødte alene», fikk hun enorm respons. – Smittevern må ikke gå på bekostning av all annen helse, sier småbarnsmoren.

Mandag 20. april i fjor blir stående som både den beste og den verste dagen i livet til småbarnsmor Mathilde Pilskog (31). Da hun skulle føde sitt første barn, fikk ikke far være med da det gjaldt som mest. 

– Det var fryktelig å føde alene. Også for ham, som ikke kunne støtte meg, sier Pilskog, som forteller at hun fødte i den perioden da det var flest innleggelser og koronadødsfall. 

Det tok syv timer fra datteren Elise ble forløst ved keisersnitt etter en tøff fødsel på Ullevål sykehus, til Pilskog fikk babyen lagt på brystet. Far måtte holde seg unna, på grunn av smittevernhensyn. Det til tross for at paret frivillig hadde isolert seg i flere uker før de skulle føde.

Pilskog sier hun føler sterkt på at datteren tilbragte sine første syv timer sammen med en fremmed barnepleier mens hun selv lå i narkose. Heller ikke de siste kontrollene i svangerskapet, da beslutningen om keisersnitt på grunn av seteleie måtte tas, fikk barnefaren være med. 

– Det aller tøffeste var at vi tre ikke fikk det magiske øyeblikket sammen. Den største opplevelsen hittil i vårt liv ble tatt fra oss. Jeg er traumatisert og det kommer til å ta lang tid å komme over det.

Lar far være med

På Bærum sykehus merker avdelingsjordmor Kjersti Nordrum at det er større bekymring blant vordende foreldre enn tidligere. Hun tror blant annet den pågående aksjonen på sosiale medier, med emneknaggen jegføderikkealene, bidrar til dette.

Flere henvender seg til fødeavdelingen nettopp med spørsmål om far eller annen ledsager får være med under fødselen.

– Og det får de, bekrefter Nordrum, som presiserer at sykehuset i Bærum har hatt mulighet til dette under nesten hele koronapandemien.

– I starten av pandemien i mars 2020 var det stengt for ledsagere som på de andre sykehusene. Da fikk ledsagere kun være med under selve fødselen, sier Nordrum.

Hun forteller at fødeavdelingen på Bærum sykehus har fungert tilnærmet som vanlig, «fordi vi har lokaler som gjør det mulig».

De eneste begrensningene sykehuset har satt er at det kun er ledsager som får være med, og at paret ikke kan bevege seg fritt rundt på sykehuset.

– De må holde seg på tildelt barselrom, og får også alle måltider servert der, sier hun. 

Enorm respons 

Pilskog, som vokste opp på Vardåsen i Asker og nå bor i Oslo, hadde egentlig bestemt seg for ikke å fortelle om fødselstraumet. Hun ville legge den vonde opplevelsen bak seg.

«Men så kom igjen regler om at kvinner må føde alene og jeg vil ikke at noen andre skal oppleve lignende. Vi må fortelle så andre slipper å oppleve lignende», skriver Pilskog i et innlegg på Facebook som har fått enorm oppmerksomhet.

Ett døgn etter at småbarnsmoren postet hjertesukket, har flere tusen respondert med hjerter og tomler opp i ulike kanaler, hundrevis har kommentert.

– Jeg hadde ikke forventet så mye respons. Det er tydelig at mange har opplevd lignende fødsler som meg, sier Pilskog.

«Jeg skulle ønske noen hadde kjempet for oss som fødte i starten av korona. Jeg får vondt i magen hver gang jeg hører eller ser en fødselshistorie nå», skriver Pilskog i FB-innlegget.

– Må gå an å vise skjønn

Budskapet hennes ti måneder etter fødselen er tydelig.

– Jeg har forståelse for at vi er i en pandemi og at smittevernregler må til. Men det må ikke være sånn at smittevern skal gå på bekostning av all annen helse, sier Pilskog.

Hun mener at ingen skal være tvunget til å føde alene. 

– Det må gå an å vise skjønn, sier Pilskog, som kan fortelle at det nå står bra til med henne og datteren.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.