Skip to main content

Smitteverntiltak: Disse reglene og rådene gjelder nå

Regjeringen besluttet at Asker og Bærum kunne nedjustere fra tiltaksnivå 5A til 5B fra og med mandag 26. april. Men det er noen forskjeller i de to kommunene.  

Saken er oppdatert mandag 26. april.

Første trinn av regjeringens gjenåpningsplan startet fredag 16. april. I Asker og Bærum vil noe fortsatt være stengt, men ikke like mye som tidligere.

Uansett gjelder de viktigste rådene fortsatt: Hold avstand, vask hender og hold deg hjemme og test deg dersom du er syk.

Besøk hjemme

Det anbefales å unngå besøk hjemme, med noen unntak (se kommunenes nettsider). Kommer du fra et område med høyt smittenivå, bør du hverken gå på eller ha overnattingsbesøk. Det anbefales at man bare benytter seg av kjøpesenter og varehus i den kommunen man bor i. 

Munnbind

BÆRUM: Påbudt om å bruke munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde 2 meters avstand.

Sjåfør og passasjerer i taxi skal bruke munnbind under hele turen, uavhengig av avstand. Det samme gjelder sjåfør og elev ved kjøreopplæring.

Det anbefales å bruke munnbind ved henting og levering av barn i barnehage og skole. Barn under 12 år er fritatt.

ASKER: Påbudt å bruke munnbind i butikker, fellesarealene på kjøpesenter, på serveringssteder, i tros- og livssynshus, på kollektivtransport og innendørs stasjonsområder, samt lokaler for kultur-, sports- og fritidsaktiviteter der en ikke kan holde 1 meters avstand til andre enn husstandsmedlemmer.

Kjøpesentre

Kjøpesentre, butikker og varehus kan holde åpent i begge kommunene fra midnatt til mandag 26. april. Serveringssteder på kjøpesentre i Bærum kan kun servere take away.

Restaurant og uteliv

Serveringssteder i Asker kan servere mat til gjester i både innendørs lokaler og på uteservering. I Bærum må serveringssteder i tilknytning til kjøpesentre holde stengt unntatt for take away. Alle andre serveringssteder får holde åpent, men kun servere gjester på uteservering. Det er tillatt med take away i begge kommuner. Det er det fortsatt er skjenkestopp i vårt distrikt. 

Serveringssteder på hoteller kan servere mat til overnattende gjester. 

Man kan gå på serveringssteder utenfor den kommunen man bor i.

Arbeidsliv 

Det er påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. 

Idrett og trening

Idrettsaktiviteter er lov for barn og unge under 20 år, både innendørs og utendørs. man kan trene i en annen kommune enn den man bor i.

Det er ikke tillatt å organisere innendørs idrettsaktivitet for personer som er 20 år eller eldre. Innendørs organisert trening for toppidrettsutøvere er imidlertid tillatt. Treningskamper i de to øverste divisjonene i fotball blir tillatt.

Det er ikke tillatt å arrangere innendørs fritidsaktiviteter som organiserte øvelser, trening og prøver for kor, korps og teater for personer som er 20 år eller eldre.

Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og liknende åpner for skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisert svømmetrening for de under 20 år og svømming for toppidrettsutøvere, og for rehabilitering, opptrening og individuell behandling.

Treningssentre skal holde stengt, men følgende tilbud kan holde åpent:

  • rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør
  • individuell trening og behandling som det kan bestilles time til

Arrangementer

Innendørs konfirmasjoner og tilsvarende kan gjennomføres innendørs. Det er allerede tillat med begravelser, vielser, dåp og tilsvarende innendørs. Det vil være tillatt med maks 10 personer i konfirmasjoner og tilsvarende, på lik linje med de andre seremoniene, foruten begravelse (maks 50 personer).

Digitale arrangementer med maksimalt fem personer til stede, i tillegg til utøvere og annet nødvendig produksjonspersonell, er tillatt.

Både i Asker og Bærum er det anbefalt å unngå besøk hjemme, slik de nasjonale retningslinjene tilsier. Dersom man likevel må ha besøk, anbefales det å ikke ha flere enn fem gjester i eget hjem. Det oppfordres til å møtes utendørs.

I Bærum er det forbudt å være mer enn ti personer samlet i private hjem, hytter, hager eller lignende. 

Reiser 

Reiser til utlandet frarådes. 

Unngå unødvendige reiser innenlands. Reiser til studiested kan regnes som en nødvendig reise. Man kan reise på hytta (eid eller leid) eller hotell innenlands, men unngå kollektivtransport hvis det er mulig. 

Det er tillatt å reise til fritidsbolig, men du bør bare reise med de du bor med eller tilsvarende nære. Alle innkjøp bør gjøres i egen kommune før avreise. Ikke oppsøk butikker, serveringssteder eller møteplasser med mange mennesker i hyttekommunen. 

Barnehager og skoler

I Bærum er det rødt nivå på alle skoler i kommunen (se faktabokser under for hva rødt nivå innebærer på de ulike skolene). Kommunene har lagt seg på et strengere nivå enn FHIs «trafikklysmodell». 

Asker har satt alle ungdomsskoler og barneskoler på rødt nivå, mens barnehager er på det som kalles «forsterket gul». 

Det innebærer blant annet der at hele klassen er en kohort og har sitt faste klasserom, der elevene skal sitte på hver sin pult med størst mulig avstand.

Bibliotek og lesesal kan holdes åpent for studenter som tester seg jevnlig for covid-19.

Lokaler på campus kan holde åpent hvis tilgangen til lokalene er avgjørende for studenter som ikke kan gjennomføre studieløp digitalt, forutsatt at studentene testes jevnlig.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.