Smittevernoverlegen i Bærum: – Smitten eskalerer blant barn
Hver fjerde elev var borte fra Eiksmarka skole mandag. Koronasmitte mellom barn sprer seg raskere enn noen gang i Bærum og Asker.
Aldri før har smitten vært så høy – og aldri før har så mange av de smittede vært under 16 år, ifølge tall fra Bærum kommune.
Ved Eiksmarka skole ble det rapportert inn 23 nye tilfeller av smittede elever bare i løpet av helgen. Eiksmarka-rektor Birgitte Moltubakk forteller at hun aldri har opplevd maken.
– Før har rundt åtte elever testet positivt i uka. Nå er det åtte på én dag. Før skjedde ikke smitten på skolen, det gjør den nå, sier Moltubakk.
Mandag var 140 av skolens 580 elever borte. Enten fordi de selv var koronasmittet, hadde andre symptomer eller satt i karantene. Fem ansatte testet positivt i helgen.
Smitten galopperer hos oss. Vi forventer at det sprer seg fort fra barna til de ansatteKirsti Grana Winsvold, rektor Mellom-Nes skole
– Målet vårt nå er å ha en voksen i hver klasse. Det har vi fått til, så vidt. Jeg har undervist i tre timer i dag. Alle må trå til, sier rektoren.
Skolen hennes er blant dem som er truffet hardest av koronabølgen på nyåret.
17 av 25 elever smittet
Også Hosle skole er kraftig rammet. Her var 17 av 25 elever i én syvendeklasse rapportert koronasmittet mandag, bekrefter rektor Nina Leonthin Elvebakk.
I Asker meldes det om høye smittetall blant barn i enkelte skolekretser.
På Mellom-Nes skole ble det meldt om 20 nye koronatilfeller blant elevene i helgen, forteller rektor Kirsti Grana Winsvold.
– Smitten galopperer hos oss. Vi forventer at det sprer seg fort fra barna til de ansatte, sier Winsvold, som oppgir at hver femte ansatte hadde sykefravær mandag.
– Og det er nesten ikke vikarer å få tak i. Dette oppleves krevende og uforutsigbart.
Selvtest to ganger i uken
Bjørg Dysthe, smittevernoverlege i Bærum, forteller at over halvparten av dem som fikk bekreftet koronasmitte i Bærum i helgen er under 20 år.
– Vi har sett en eskalerende smitte, særlig i de yngre aldersgruppene den siste uken, sier Dysthe.
Etter 3. januar er det registrert smitte ved alle de offentlige grunnskolene i Bærum. Blant ungdomsskolene hadde alle skolene flere enn ti tilfeller av smittede elever i denne perioden.
Smitten er nå så høy i grunnskolen at smittevernoverlegen varsler at nye tiltak settes i verk denne uken.
– Vi anbefaler nå jevnlig testing for alle elever fra 1. til 10.- trinn, sier Dysthe.
Testingen skal skje hjemme med hurtigtest, helst rett før skoletid mandag og torsdag. Tiltaket skal i første omgang vare i 14 dager.
Asker kommune melder at tilsvarende testing skal gjennomføres ved 19 grunnskoler i kommunen.
- Arnestad
- Asker Internasjonal school (AIS)
- Frydenlund
- Hagaløkka
- Hofstad
- Hyggen
- Jansløkka
- Mellom-Nes
- Midtbygda
- Slemmestad
- Vardåsen
- Vettre
- Spikkestad
- Tofte
- Borgen
- Landøya
- Vollen
– Undervisningen en utfordring
Hvor mange barn som mandag var bekreftet koronasyke har ikke kommunene oversikt over. Ei heller tallet på smittede lærere.
– Det er utfordrende å følge opp smittetallene i sanntid, tallene endrer seg så fort, sier Dysthe, som oppfordrer alle til å melde inn digitalt hvis de tester positivt for korona.
– Hvordan ser du for deg at smitten vil utvikle seg i skolene de nærmeste dagene og ukene?
– Smittetallene er høye og økende. Smitten skjer på skolene, mange av elevene har ikke engang symptomer.
– Er du bekymret for den høye skolesmitten?
– Vi ser heldigvis at covid-19 ikke gir så mye sykdom blant barn og unge. Derfor er jeg ikke bekymret for smitten i seg selv. Men vi har som mål begrense smittespredning for at ikke alle skal bli syke samtidig. Det er kort vei fra smitte blant barn til dem som underviser dem. Kapasiteten på undervisningen er en utfordring, sier Dysthe.
Skolesjefen i Bærum rapporterte mandag at ingen skoler hadde sendt hjem elever som følge av for mange syke lærere.
I Asker så én skole seg nødt til å redusere tilbudet på grunn av personalmangel, melder utdanningsdirektør Kai Erik Lund.
Ber familier forberede isolasjon
Kommuneoverlegen i Bærum råder barnefamilier som nå nærmest sitter og venter på å få smitte i hus til å forberede seg på en kortvarig isolasjon.
– Når smitten kommer inn i en barnefamilie er det uforholdsmessig utfordrende å skille barn fra voksne. Blir barn syke, blir som regel foreldre syke også. Men det er kortvarig isolasjon. Og så lenge ikke smitten gir alvorlig sykdom, er det ikke så stor utfordring, sier Dysthe.