Skip to main content

Skolene tilbake på gult nivå

Nytt år betyr nytt tiltaksnivå for skolebarna i Asker. Her fra da Hyggen skole i Asker skaffet snøkanon for å lage akebakke til barna.

Nytt år betyr nytt tiltaksnivå for skolebarna i Asker. Her fra da Hyggen skole i Asker skaffet snøkanon for å lage akebakke til barna.

Foto: TRINE JØDAL

Elever i grunnskolen får en noe mer normal hverdag etter nyttår. For barnehagebarna blir åpningstiden kortere, men prisen like høy.

Asker og Bærum kommuner har valgt å følge de nasjonale retningslinjene med såkalt gult nivå for barnehager og elever i grunnskolen. 

– Smittesituasjonen vurderes nå slik at det er forsvarlig at barnehager og barne- og ungdomsskoler er på gult nivå fra skolestart i januar, sier kommunedirektør Lars Bjerke i en e-post. 

Videregående skoler fortsetter på rødt nivå, i første omgang frem til 13. januar. Dette ble bestemt av regjeringen 14. desember, stikk i strid med faglige råd fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI). 

Anbefaler testing

«For å hindre smittespredning etter juleferien ber kommuneoverlegen om at alle barn i skoler og barnehager tar en selvtest før de kommer tilbake til skolen og barnehagen etter juleferien.», skriver Asker kommune i en pressemelding. 

Foresatte kan hente to gratis selvtester per barn på innbyggertorgene på Holmen, Borgen, Sætre, Heggedal, Slemmestad og på bibliotekene i Asker sentrum og Tofte. De er åpne hver dag fra klokken 10.00-15.00.

Deler ut tester på skolen

Kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i Bærum kommune anbefaler at barnehagebarn, elever og medarbeidere tar en hurtigtest. 

«I Bærum skjer utdelingen av hurtigtester ved den enkelte barnehage og skole. Det blir sendt ut informasjon direkte fra barnehagen og skolen om hvor og når testene kan hentes. Det anbefales at testen tar kvelden før eller samme dag som barnehage eller skole starter.», skriver Bærum kommune i en pressemelding. 

Reduserer åpningstid i barnehagen

Både i Asker og Bærum blir det redusert åpningstid i kommunale barnehager. Åpningstiden vil som hovedregel være kl. 08.00-15.30 i begge kommuner. 

Kommuneledelsen i Asker anbefaler private barnehager å følge samme åpningstid.

Det er foreløpig ikke tidfestet hvor lenge dette tiltaket skal vare, opplyser Kai Erik Lund, oppvekstdirektør i Asker.

– Vi må se mer på detaljene og hvordan situasjonen er på nyåret, sier Lund. 

– Vil prisen på barnehageplass kuttes i takt med redusert åpningstid?

– Vi avkorter ikke betalingen i barnehagen grunnet redusert åpningstid, sier Lund.

Han legger til at kommunen ikke er forpliktet til å redusere prisen, og at kommunen forholder seg til nasjonale regler.

I Bærum blir det heller ikke kutt i barnehageregningen til tross for kortere åpningstid, melder barnehagesjef Erik Førland.

– Det betales for fulltidsplass, opplyser Førland.

Skyldes sykefravær, ikke smitte 

– På hvilken måte gir kortere åpningstid i barnehagen mindre smitte?

– Det er ikke først og fremst smittespredning som gjør at vi skal ha redusert åpningstid i barnehagen. Det er i større grad knyttet til at vi i det hele tatt skal klare å ha åpent med stort sykefravær blant de ansatte, sier Lund.

Oppvekstdirektøren forteller at det foreløpig ikke er tatt stilling til hvordan åpningstiden i SFO skal være i Asker fra nyttår.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.