Skip to main content

Showbie var nede hele skoledagen

Fredag morgen kollapset det digitale skoleverktøyet showbie, der elever skal finne oppgaver og beskjeder fra sine lærere.

Læringsappen Showbie knelte i morgentimene fredag. Skoleledelsen i Bærum ba elevene bruke bøker, penn og papir resten av skoledagen.

Klokken 08.30 kollapset læringsappen Showbie, som alle elever og lærere i Bærum – og elever og lærere i en rekke andre land i Europa – bruker.

– På grunn av stor pågang i hele Europa, er appen nede, forklarte Christian Sørbye Larsen, teamleder digital skoleutvikling i Bærum kommune til Budstikka.

Han hadde følgende råd til elevene:

– Bruk tiden på skolebøker og andre apper på læringsbrettene mens Showbie er nede. Denne appen er viktig, men den er ikke det eneste læringsverktøyet elevene har, sa den digitale teamlederen.

I Asker-skolen var det store problemer med læringsappen Vigilo.

Regjeringen innførte torsdag de sterkeste tiltakene i Norge i fredstid. Blant annet stenges alle landets skoler og barnehager som ledd i det forebyggende arbeidet med å hindre smitte av koronaviruset. 

«Elever i ungdomsskolen og barneskolen i Bærum kommune skal i tiden fremover få digital hjemmeundervisning», het det i en pressemelding fra Bærum kommune.

– Bruk tiden på skolebøker

Det som møtte de 16.000 Bærums-elevene da de prøvde å logge seg på skolens digitale læringsverktøy Showbie rundt om på sine hjemmekontor fredag morgen, var imidlertid denne feilmeldingen:
«Hmm, noe uventet skjedde. Prøv igjen. Hvis det fremdeles forekommer problemer, så ikke nøl med å kontakte oss for hjelp!»

– Vi er i direkte kontakt med leverandør, det jobbes med å tilføre mer kapasitet, sa Sørbye Larsen i 9-tiden. 

Først i 15.30-tiden var Showbie oppe igjen, riktig nok i en treg versjon.

– Nå er det helg og dermed to fridager for elevene. Det gir Showbie mulighet til å justere tilbudet etter den store etterspørselen som er i denne helt uvanlige situasjonen, sier Sørbye Larsen. 

Han understreket at ingen data er gått tapt, at datautfordringene denne gangen kun dreier seg om for liten kapasitet.

Treg start på hjemmekontoret

For familien Gutubakken Byles på Rykkinn fikk den nye arbeidshverdagen en treg start.

Første skoledag hjemme på Rykkinn med Showbie gikk ikke helt knirkefritt for Emily Byles og mamma Anine Gutubakken Byles.

FOTO: SKJERMDUMP/SNAPCHAT

– Syvendeklassingen min hadde fått beskjed fra skolen om å logge seg på skoleappen klokken 8.30. Men det gikk jo ikke når Showbie er nede, sier tobarnsmor Anine Gutubakken Byles, som har hjemmekontor sammen med mann og to barn.

Mens datteren Emily (6), som går i førsteklasse, brukte tiden til å skrive og lese på papir, var det litt verre for storesøster Isabelle (13).

– Da Showbie ikke fungerte, prøvde hun å gjøre matteoppgaver i appen «Kikora». Den funket en kort stund før den også falt ned, forteller Gutubakken Byles, som belager seg på et par uker – minst – med hjemmekontor med kjernefamilien rundt spisebordet.

– Heldigvis er ingen av oss koronasyke. Vi får håpe teknikken blir bedre etter hvert.

Det var papir og blyant som gjaldt for Emily og Isabelle på hjemmekontoret på Rykkinn fredag, her sammen pappa Andrew Byles. Første dag etter at skolene stengte, knelte læringsappen Showbie.

FOTO: ANINE GUTUBAKKEN BYLES

– Enormt trykk på nettet

Bærum kommune med sine 45 skoler er en av de større kundene til Showbie, ifølge Christian Sørbye Larsen. Han beskriver relasjonen til og dialogen med leverandøren som god.

– Men når alle skal gå online fra hjemmekontor samtidig, blir det et enormt trykk på nettet. Det vil bli flaskehalser. Jeg oppfordrer derfor alle til å være tålmodige i denne dugnadstiden. Det er krevende for alle, sier Sørbye Larsen.

For elever i videregående skole fungerte teknologien langt bedre den første hjemmeskoledagen. De bruker i stor grad de digitale læringsplattformene «itslearning» og «Teams».

– Vi er litt bedre rustet enn grunnskolen fordi vi har mange ulike verktøy og dermed ikke er så sårbare for at en app svikter, sier Solveig Olsen, fylkesdirektør for kompetanse i Viken. 

De 13 videregående skolene i Asker og Bærum skal ikke fysisk komme på skolen, men ha digitale hjemmekontor, frem til påske

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.