Skip to main content

Saga (8) går på skolen – fordi mamma og pappa må på jobb

Saga Wikborg (8) og Martin Reier-Nilsen (7) har god plass og godt pass ved Jar skole. Skolen er koronastengt, men baseleder Siri Baardson er der for dem mens lege-foreldrene deres er på jobb.

FOTO: KNUT BJERKE

Saga Wikborg har skolen sin nesten helt for seg selv denne uken. I likhet med 300 andre barn i Asker og Bærum, med mødre og fedre som må på jobb.

I en nesten tom skolegård på Jar skole i Bærum sykler andreklassingene Saga Wikborg (8) og Martin Reier-Nilsen (7). 

De aller fleste Jar-elevene er – i likhet med barn over hele landet – sendt hjem fra koronastengte skoler. 

Kun Saga, Martin og tre andre elever møtte fysisk på skolen da første time startet klokken 8.30 tirsdag.

– Det er litt rart å være på skolen når det er så få andre barn her. Men det går helt fint, Martin og jeg har nok å finne på, sier Saga.

– Mamma og pappa må jo på jobb på sykehuset, det er mange som er syke nå. Da er det fint at vi kan komme hit, sier Martin.

Foreldrene til begge andreklassingene er leger, og kommer inn under det regjeringen definerer som «personell i kritiske samfunnsfunksjoner». Kommunen plikter å gi plass for disse yrkesgruppenes barn opp til 4. klasse.

300 elever har skoleplass

Rundt 300 elever i Asker og Bærum har fått innvilget skoleplass fordi foreldrene deres må bidra til å holde hjulene i gang, ifølge kommunenes tall. 

– Elevene som nå har fått innvilget skoleplass, er nokså jevnt fordelt på skolene våre. I snitt er det rundt ti elever ved hver skole, sier skolesjef Siv Herikstad i Bærum, der rundt 200 elever har fått innvilget plass selv om skolene er vedtatt stengt av myndighetene på grunn av korona-pandemien. 

– Av de 102 elevene som har søkt og fått ja til skoleplass nå, er det rundt 35 barn som har brukt plassen hittil, sier skolesjef Kai Erik Lund i Asker.

Nøkkelpersonell innenfor samfunnskritiske funksjoner har krav på barnepass, selv om skoler og barnehager er vedtatt stengt.

Barna skal være under 12 år, bo med to foresatte som begge har kritiske samfunnsfunksjoner. Det kan også innvilges pass for barn og unge med særskilte omsorgsbehov opp til 7. klasse.

14 hovedgrupper, blant dem styring og kriseledelse, forsvar, lov og orden samt helse og omsorg, sorterer inn under dette. 

Les mer om hvilke 14 grupper som regnes som samfunnskritiske yrker på regjeringen.no

Sætre, Nesøya og Spikkestad er de Asker-skolene som har innvilget flest skoleplasser, med henholdsvis fem og fire elever hver.

I Bærum er det Jar og Hosle som har åpnet dørene for flest, med 16 elever hver.

– Viktig samfunnsbidrag

Fem elever møtte til skolestart ved Jar skole tirsdag morgen. Rektor Kathrine Selvikvåg Malme holder åpent fra 8 til 17 for barn som har foreldre i samfunnskritiske roller.

FOTO: KNUT BJERKE

– Jeg ser på det som et utrolig viktig samfunnsbidrag at vi holder skolen holder åpent for barn som har foreldre i samfunnskritiske jobber. De kan jo ikke bruke besteforeldre til barnepass, heller, sier Kathrine Selvikvåg Malme, rektor ved Jar skole.

Mens de fleste Jar-lærerne driver digital fjernundervisning for elevene hjemmefra, har skolen til enhver tid to ansatte på plass for å være sammen med elevene som har fått innvilget plass fra klokken 8 til 17. 

– Dette er en uvirkelig og krevende situasjon. Men vi prøver å opprettholde timeplanen og SFO så vanlig som mulig, samtidig som vi følger regler for hygiene og avstand til andre. Mange har lyst til å bidra for at vi skal få til dette, foreløpig har vi ikke hatt problem med å bemanne. Og tilbakemeldingene vi får fra foreldrene er svært positive, sier Malme. 

Saga og Martin kan fortelle at de har både lest, tegnet og gjort froskehopp denne skoledagen. Og ikke minst har de vasket hender.

– Vi skal skylle hendene i vann, så ha på såpe, så skylle igjen til slutt. Alt det der kunne jeg fra før. Men nå gjør vi det utrolig mye mer enn vanlig, sier Saga.

– Vi skal skylle hendene i vann, så ha på såpe, så skylle igjen til slutt, sier Saga Wikborg og Martin Reier-Nilsen. De to Jar-elevene er nøye med håndvasken før de koker kakao på SFO-kjøkkenet.

FOTO: KNUT BJERKE

Regjeringen har vedtatt å stenge alle skoler og barnehager frem til 26. mars.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.