Skip to main content

Rødt tiltaksnivå for alle barnehager i Bærum

15 barn og fem ansatte ved Østerås barnehage er blitt påvist koronasmitte i påsken.

15 barn og fem ansatte ved Østerås barnehage er blitt påvist koronasmitte i påsken. 

Foto: TRINE JØDAL

Den økende smitten blant barn i påsken, fører til at Bærum kommune setter barnehagene på rødt nivå. Tirsdag holdes barnehagene stengt.

Tiltakene gjelder fra onsdag 7. april. Det skriver Bærum kommune i en pressemelding. 

– Det er problematisk med den korte tiden barnehagene nå får til å forberede seg på rødt nivå, og ikke minst for foreldrene til barna. Men å ta en beslutning 2. påskedag er nødvendig for å få med siste smitteutvikling, forklarer smittevernoverlege i Bærum, Bjørg Dysthe.

Som følge av den korte forberedelsestiden har kommunen innført planleggingsdag i sine barnehager på tirsdag. Dermed holder alle barnehagene i kommunen stengt tirsdag, før rødt nivå innføres onsdag.

Mistenker mutert virus

Etter to store smitteutbrudd ved barnehager i Bærum, så kommunen seg nødt til å ha et møte mandag hvor tiltaksnivå på barnehager ble temaet. 

I løpet av påskeferien har 15 barn og åtte ansatte ved Østerås barnehage blitt bekreftet smittet, opplyser smittevernoverlege Bjørg Dysthe. I Lommedalen menighetsbarnehage er syv barn og fem ansatte påvist koronasmitte.

Kommunen går ut ifra det er mutert virus som har spredt seg i de to barnehagene, Østerås og Lommedalen menighetsbarnehage.

- Tidligere har vi sett lite eller ingen smitte mellom barn i barnehagene. Med det muterte viruset, ser vi større smittespredning også i barnehager, forteller Dysthe. 

I uke 12 utgjorde barn 0-9 år 15 prosent av meldt smittede i Bærum, i uke 13 har andelen økt til 25 prosent. Bærum faller dermed inn under kriteriene for anbefalt rødt tiltaksnivå i barnehager, opplyser smittevernoverlegen.

Smittevernoverlege i Bærum, Bjørg Dysthe.

Smittevernoverlege i Bærum, Bjørg Dysthe.

Foto: TRINE JØDAL

Får møte opp

Rødt nivå for barnehager innebærer mindre grupper/kohorter og større krav til avstand, samt at barnehagene skal begrense eller unngå at ansatte går på tvers av gruppene. 

Barnehagene må fremdeles ha et heltidstilbud til barna. Det betyr at det er behov for nok ansatte til å bemanne flere kohorter med barn, det kan også være behov for større lokaler, slik at kohortene holdes adskilt, skriver Folkehelseinstituttet på sine sider

– Måten dette løses på vil variere fra barnehage til barnehage, ettersom størrelsen på lokalene også varierer. Har man plass til alle kohortene samtidig, eller må barnehagene rullere på hvem som kan være i barnehagen samtidig, forteller Dysthe.

Høyere andel positive

Både smittetall og testtall i kommunen er nedadgående gjennom påsken, likevel er andelen positive tester høyere enn til vanlig. Mandag var det 29 nye positive prøver, opplyste kommunen på sine sider. 

De siste to ukene har de ligget på fem prosent, forrige uke var de på syv prosent – noe som indikerer stor smitte i samfunnet. Til vanlig ligger andelen mellom tre og fire prosent, opplyser Dysthe.

– Det kan skyldes mye skjult smitte i samfunnet, fordi få tester seg. Samtidig har vi en større andel som testes i forbindelse med utbrudd på sykehjem og skoler, som vil trekke opp antall testede, men ikke nødvendigvis andel positive.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.