Skip to main content

Regjeringen utsetter videre gjenåpning

Helseminister, Bent Høie.

Helseminister, Bent Høie.

Foto: Foto: Eirin Larsen, SMK

Økende smitte nasjonalt og internasjonalt gjør at regjeringen utsetter den videre gjenåpningen til nivå 4.

Tidlig onsdag ettermiddag holdt regjeringen en pressekonferanse om koronasituasjonen i Norge. 

Myndighetene valgte i begynnelsen av juli å utsette trinn fire av gjenåpningsplanen, etter råd fra FHI. Onsdag meddelte helseminister Bent Høie at de fortsatt vil holde igjen for den videre gjenåpningen.

– Vi går heller ikke nå videre i gjenåpningen, men tar en ny vurdering i midten av august, sier helseminister Bent Høie.

Høie peker blant annet på at Delta-varianten nå er dominerende i Norge, usikkerhet rundt smitteutvikling fremover og peker samtidig på at flere land opplever kraftig økning i smitten nå, som Nederland, Spania og Storbritannia.

– Deltavarianten har blitt dominerende, som forventet. Det er usikkert hvordan dette vil slå ut i Norge, sier Høie videre.

Noen endringer i trinn 3

Han legger likevel til at dagen for en videre gjenåpning nærmer seg med stormskritt, men at ved å utsette det i to uker, i hvert fall i første omgang, vil en enda større andel av befolkningen ha fått første dose med koronavaksinen.

Regjeringen har besluttet enkelte endringer i trinn tre - det nåværende nivået i Norge. Fra 16. august vil barn og unge under 18 år bli unntatt fra smittekarantene.

– Dette øker smitterisikoen, men det er en risiko vi vil ta, sier Høie.

Fra 2. august kommer det også en annen endring i trinn 3. Da kan bedrifter og organisasjoner gjennomføre sosiale samlinger.

Dette ligger i trinn 4, som altså tidligst vil bli innført i midten av august:

*Det kan fortsatt være behov for noe bruk av hjemmekontor.

*Det er ingen anbefaling om begrensning av antall gjester i hjemmet.

*Det anbefales å legge til rette for fysisk undervisning på universiteter, høyskoler og fagskoler.

*Det er ingen anbefaling om én meters avstand for idretts- og kulturarrangementer. Toppidrett kan utøves som normalt.

*For serveringssteder oppheves kravet om bordservering. Det er fortsatt krav til registrering og sitteplasser til alle gjester.

*Sommer- og aktivitetsleirer anbefales å begrense antall deltakere til inntil 500 og det anbefales at man deles inn i grupper på 40 personer.

*For offentlige arrangementer kan det være 750 personer tilstede uten fast tilviste plasser og 2.500 personer med fast tilviste plasser.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.