Skip to main content

Regjeringen letter på flere koronatiltak

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

FOTO: NTB

Regjeringen letter på skjenkestoppen og fjerner rødt nivå i vgs. Men beholder meteren og begrensninger på besøk.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) la frem flere lettelser, samtidig som andre tiltak blir oppretthold. Det kom frem på regjeringens pressekonferansen om nye koronatiltak torsdag.

– Vi kan slippe opp noe, men vi kan ikke slippe opp helt. Det er den vanskelige balansegangen som kreves for å bevare kontroll med pandemien i den situasjonen vi går inn, sa Støre.

Regjeringen kunngjorde at det fra fredag av igjen blir lov å servere øl, vin og sprit frem til klokka 23 på restauranter og barer.

I tillegg fjernes kravet om gult nivå i skoler og barnehager. Også videregående skoler går over til grønt nivå, men det understrekes at hver kommune må vurdere om det er behov for lokale innstramminger.

I tillegg har regjeringen vedtatt følgende endringer:

  • Det åpnes for opptil 200 personer på innendørs arrangementer med faste sitteplasser.
  • Utendørs idrettsaktiviteter for barn og unge kan gjennomføres som normalt. Innendørs anbefales en gruppestørrelse på 20 personer.
  • Karantenereglene legges om slik at testing kan erstatte karantene i større grad.

– Vi er nå inne i en ny fase av pandemien. Mange flere i landet vårt er vaksinert og dermed bedre beskyttet enn i midten av desember. Vi kan nå derfor lette på mange av tiltakene vi innførte for fire uker siden, sa Støre.

Testing fremfor karantene

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) forklarte at smittekarantene erstattes av mer testing.

– Smittekarantene for øvrige nærkontakter til smittede personer, altså ikke husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære, blir erstattet av et testregime, sa Kjerkol.

Hun utdypet at øvrige nærkontakter anbefales å teste seg tre dager etter nærkontakt, og ny test to dager senere (dag 5), men ikke å gå i karantene.

TISK-strategien endres for å bli mer bærekraftig gjennom en periode med økende smitte, ifølge Kjerkol.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

Foto: NTB

Letter på skoletiltak

Regjeringen opphever det nasjonale kravet om gult nivå i skoler og barnehager, men anbefaler å beholde nivået lokalt der smittenivået tilsier det.

I videregående skole går regjeringen fra rødt til grønt nivå.

– Elever i videregående skole har hatt en stor belastning de siste ukene. Vi ønsker å prioritere lettelser for dem. De trenger nå muligheten for å kunne være mer tilstede på skolen, sa kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) som begrunnelse for lettelsene.

Jevnlig testing i skoler og barnehager skal i større grad benyttes i områder med høyt smittetrykk, heter det i regjeringens nye tiltak. 

Kommunene skal justere tiltaksnivået etter den lokale smittesituasjonen, understreker regjeringen. Dessuten påpekes det at barnehager og skoler må ha beredskap for rask overgang til strengere tiltaksnivå.

Åpner for større publikum og utendørsdrett

Også innen idrett og kultur blir det gitt lettelser. Det åpnes for opptil 200 personer på innendørs arrangementer med faste sitteplasser, mens man utendørs kan man være 200 personer uten faste tilviste plasser.

– Antallsbegrensninger på arrangementer har store konsekvenser for hele verdikjeden i både kultur-, idretts- og frivillighetssektoren. For å lette på noe av byrden har derfor regjeringen utvidet antallsbegrensningen for arrangementer, sa kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap).

Alle barn og unge under 20 år kan nå gjennomføre treninger og øvelser som normalt. Når aktiviteten utføres innendørs, anbefales det å begrense gruppa til omtrent 20 personer eller etter klasse/kohort.

Det åpnes også for gjennomføring av enkeltkamper innendørs.

– Det betyr for eksempel at håndballaget kan spille kamp, og at korpset kan ha konsert, sa Trettebergstuen

Utendørs kan voksne igjen utøve idrettsaktivitet som normalt, med kontakt der det er nødvendig. Det betyr blant annet grønt lys for restart av breddefotballen.

Innendørs anbefales en gruppestørrelse på 20 personer.

Beholder meteren og hjemmekontor

Samtidig beholder regjeringen flere av dagens tiltak. 

Anbefalingen om å holde én meters avstand til andre enn de nærmeste og rådet om å ikke ha mer enn ti gjester hjemme blir stående.

Også påbud om bruk av munnbind opprettholdes når det ikke er mulig å holde minst én meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, taxi og innendørs stasjonsområder.

– Vi må fortsatt ha tiltak for redusert kontakt slik at vi bevarer kontrollen med pandemien. Fremover vil smitten etter alt å dømme øke raskt, sa statsministeren.

Han viste til beregninger fra FHI om at smittetoppen ligger foran oss.

– Jobben nå blir å sørge for at smitten ikke øker så raskt og så mye at helse og omsorgstjenesten overbelastes på grunn av for mange pasienter og høyt sykefravær, sa Støre.

Påbudet om å jobbe hjemmefra, dersom dette er mulig, beholdes. Spørsmål om koronapass blir nå sendt på høring.

De nasjonale tiltakene gjelder fra midnatt natt til fredag 14. januar. Endringene knyttet til barnehager, skoler og SFO gjelder fra midnatt natt til lørdag 15. januar. Tiltakene skal vurderes på nytt i starten av februar.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.