Skip to main content

Regjeringen holder skoler og barnehager stengt over påske

Skoler og barnehager blir holdt stengt over påske. Stengte skoler gjør at Saga Wikborg har hatt Jar skole nesten helt for seg selv den siste tiden. I likhet med rundt 300 andre elever i Asker og Bærum, med mødre og fedre som må på jobb – og derfor få ha barn på skolen.

Foto: Knut Bjerke

Statsminister Erna Solberg varsler at de strenge koronatiltakene forlenges til 13. april. – Unntakstilstand som videreføres, sier skolesjef.

Statsminister Erna Solberg (H) orienterte om det videre arbeidet med å håndtere koronavirusutbruddet i Norge, og konsekvensene av det på en pressekonferanse tirsdag. 

Der varslet hun at regjeringen vil videreføre tiltakene til 13. april – altså over påske. 

– Vi håper at vi raskest mulig kan få hverdagen tilbake så fort som mulig. Våre beregninger viser at tiltakene var riktige. Før de strenge tiltakene smittet hver smittet person 2,4 andre. Den utviklingen ville overbelastet helsevesenet vårt. Tiltakene vil være viktige i tiden fremover. Det er ikke mulig i dag så si hvor raskt smitten sprer seg. Først når vi vet om tiltakene kan mykes opp, vil vi gjøre det. Vi trenger et bedre grunnlag, sier Solberg. 

Skolene stengt

Det betyr at skolene blir stengt til over påske.

–Det er jo en slags unntakstilstand som videreføres og vi må bare forsøke å skape gode rammer fremover, påpeker skolesjef Kai Erik Lund i Asker kommune.

Han understreker at det var ventet at tiltakene ville bli videreført.

–Vi opprettholder de tiltakene vi selv har gjennomført, for eksempel fjernundervisning. Det er jobbet mye med rutiner og systematikk, for både å kunne følge opp skoler og barnehager. Ikke minst for å støtte lærerne i det de står i, sier Lund.

Han mener at den største utfordringen er sårbare barn og unge.

– Dem må vi ha et ekstra blikk på. Og videreføringen vil også kreve sitt av hjemmene som skal håndtere egne barn hjemme og samtidig kanskje ha hjemmekontor. Det er en felles innsats som må til, fastslår skolesjefen.

Lund påpeker at det både er elever som trenger særskilt oppfølging av skolearbeid og mer sosialt utsatte barn og unge.

– Fritiden er jo også helt annerledes nå. Vi må prøve å fange opp alle med særlige utfordringer, og være oppsøkende, påpeker skolesjefen.

Bærum med på dugnad

Også i Bærum møtes tiltakene med forståelse. 

– Jeg har stor forståelse for de nasjonale beslutningene og vi la tidlig et langsiktig perspektiv. Denne dugnaden er vi med på. Det vi jobber mye med er å heie på alt som går bra, og så har vi stor oppmerksomhet på dem som eventuelt strever av ulike årsaker, sier skolesjef Siv Herikstad i Bærum kommune.

  • Hold avstand: Når man er ute, bør man ikke være mer enn fem sammen i gruppe og folk bør holde minst to meters avstand når man er innendørs
  • Stenging av barnehager og skoler. Stenging av virksomheter dersom de ikke kan følge myndighetens pålegg om smittevern (fysioterapeuter/manuellterapeuter, kiropraktorer, optikere, fotterapeuter, logopeder, psykologer, komplementær og alternativ medisin, alternativ behandling, andre virksomheter utenfor spesialisthelsetjenesten).
  • Stenging av arrangementer, treningssentre, svømmehaller, frisører, hudpleie o.l.
  • Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet
  • Personer som ankommer Norge skal oppholde seg i karantene i 14 dager
  • Personer som har hatt nærkontakt med smittede skal være i karantene i 14 dager etter kontakten
  • Personer som er mistenkt smittet eller bekreftet smittet skal oppholde seg i isolering
  • Alle helseinstitusjoner skal innføre adgangskontroll og alminnelig besøksstans

 Maks fem i hver gruppe

Helseminister Bent Høie forklarte videre at de strenge tiltakene derfor må opprettholdes en stund til. 

– Vi viderefører de tøffe tiltakene. VI opprettholder stenging av barnehager og skoler, og karantenereglene opprettholdes, sier Høie, som også la til at folkemengder utendørs ikke kan være på flere enn fem personer.

Disse fem personene skal holde 1 meters avstand, men reglene gjelder ikke for familier i samme husstand. Innendørs skal man holde en avstand på 2 meter på jobb eller i andre innendørsområder som ikke er egen bolig.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.