Skip to main content

Råd om håndvask endres

Etter et par uker i barnehagen, med mye håndvask, er de små hendene til Herman fulle av sår og sprekker.

FOTO: PRIVAT

Så mange foreldre har slått alarm om såre barnehender etter intens håndvask at Folkehelseinstituttet nå endrer vaskerådene sine. 

Åpne sår og knusktørr hud på hendene var resultatet for Herman etter et par uker med intens håndvask for å hindre koronasmitte i barnehagen, slik Budstikka skrev forrige uke. Henvendelser om lignende tilfeller av smertefullt såre barnehender har strømmet inn til norsk forening for allmennmedisin og Psoriasis- og eksemforbundet den siste tiden. Nå endrer Folkehelseinstituttet reglene for håndvask, melder Aftenposten. De nye vaskerådene er slik:

  • Hånddesinfeksjon kan erstatte håndvask når hendene ikke er synlig skitne. Hånddesinfeksjon er ofte mer skånsomt for huden enn såpe. I tillegg går det fortere å gjennomføre.
  • Håndvask med lunkent vann og såpe bør gjennomføres når elevene kommer til skolen, etter friminutt, når hendene er synlig skitne og alltid etter toalettbesøk.
  • Det er ikke nødvendig med både håndvask og hånddesinfeksjon samtidig. Én av delene holder.

Ledelsen i Bærum kommune oppfordrer skolene til å velge en såpe som er beregnet på sart hud, det vi si parfymefri og ikke ha høyere pH enn 5,5, i tråd med det Psoriasis- og eksemforbundet anbefaler. Skolen sørger imidlertid ikke for håndkrem, det må foreldre utstyre barna sine med selv hvis de mener det er nødvendig.

Vasking av hender sto øverst på timeplanen da Hagaløkka skole gjenåpnet for 1. til 4. trinn 27. april etter å ha vært koronastengt siden 13. mars.

FOTO: TRINE JØDAL
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.