Skip to main content

Punger ut for å hjelpe kultur og idrett

– Situasjonen endrer seg fra dag til dag, og vi gjør løpende vurderinger på hvordan vi best mulig kan hjelpe, sa fungerende fylkesrådsleder Halvard Ingebrigtsen på mandagens pressekonferanse. 

FOTO: KARL BRAANAAS

Viken fylkeskommune vil utbetale tilskudd til kultur og idrett så raskt som mulig for å lette situasjonen for foreninger og klubber som følge av koronakrisen.

På en pressekonferanse mandag presenterte Viken en tiltakspakke i fylkeskommunens regi. Blant tiltakene for kulturlivet og idretten er:

  • Prioritere raskere utbetaling av tidligere innvilgede spillemidler (fra 2019).
  • Raskere behandling av årets spillemiddelsøknader (320-350 millioner kroner). 
  • Tilskudd til kunst og kultur, idretts- og friluftslivsorganisasjoner utbetales så raskt som mulig. 
  • Driftstilskudd til museer utbetales snarest. 
  • Idrettslag og andre frivillige lag og organisasjoner som har faste avtaler om hall- eller baneleie med Viken fylkeskommunes skoler, skal ikke betale dette i perioden de ikke får benytte anleggene. 
  • Fylkeskommunen vil gi veiledning til selvstendig næringsdrivende og frilansere innen kultursektoren som er rammet.
  • Der det er mulig skal Viken ikke avbestille egne arrangementer, men flytte dem i tid. 
  • Fylket vil booke inn arrangementer frem i tid der fylket vet at de skal arrangere noe for å sikre aktører trafikk.   

– Noen institusjoner er helt avhengig av billettinntekter. Vi håper utbetalinger av midlene nå vil hjelpe litt i det disse står overfor, sa fylkesråd for kultur og mangfold, Camilla Sørensen Eidsvold (SV), på pressekonferansen.

Samferdsel

Innen samferdsel heter det i tiltakspakken at Viken fylkeskommune ikke ønsker at kollektivselskaper og deres kontraktfestede operatører skal bære kostnaden ved bortfall av skoleskyssinntekter i den perioden skolene er stengt. Viken vil derfor opprettholde sitt tjenestekjøp av skoletransport fra kollektivtransportselskapene. 

Viken vil også ha dialog med selskapene om hvordan godtgjørelsen for både buss, båt og drosje kan beregnes og hvordan kapasiteten kan utnyttes. Viken forutsetter at staten kompenserer kollektivtrafikkselskapene for deres bortfall av billettinntekter og vil fortsette dialogen med statlige myndigheter om dette.

Mer kommer

Fungerende fylkesrådsleder Halvard Ingebrigtsen (Ap) understreker at flere tiltak vil komme fra Viken fremover. 

– Dette må ses på som første del av tiltakene Viken kommer med. Situasjonen endrer seg fra dag til dag, og vi gjør løpende vurderinger på hvordan vi best mulig kan hjelpe, sa han.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.