Skip to main content

Pass på! Nye pass-timer er rett rundt hjørnet

53.000 pass går ut på dato i Oslo politidistrikt første halvår 2022. Pågangen for å få nytt pass er stor og ventetiden lang.

53.000 pass går ut på dato i Oslo politidistrikt første halvår 2022. Pågangen for å få nytt pass er stor og ventetiden lang.

Foto: Lise Åserud / NTB

Har du nærmest gitt opp å få nytt pass før drømmereisen i påsken? Håpet er ikke helt ute ennå: fredag legger politiet ut nye passtimer.

For mange med akutt trang til å reise utenlands, er køen for å få nytt pass uhorvelig lang. I november måtte folk vente til februar før de fikk time. I februar måtte mange vente til april, slik Budstikka tidligere har omtalt.

Da Budstikka prøvde å booke time for å få utstedt pass via politiets nettsider torsdag i 17-tiden, var første ledige time ved Bærum politistasjon i Sandvika så sent som 18. august.

Men så lang behøver ikke den reelle ventetiden være. Det legges nemlig stadig inn nye timer i bookingsystemet, forteller Elisabeth Lund, seksjonssjef ved forvaltningsseksjonen ved Felles enhet for utlending og forvaltning.

Elisabeth Lund er seksjonssjef for Felles enhet for utlending og forvaltning ved Forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Elisabeth Lund er seksjonssjef for Felles enhet for utlending og forvaltning ved Forvaltningsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Foto: Privat

– Vi legger ut timer på politiet.no hver fredag og fortløpende når vi ser at vi har kapasitet til det, sier Lund.

– Hvis du sjekker en lørdag morgen og det ikke er ledige timer, er det da ikke vits i å forsøke å bestille time før neste fredag? 

– Finner du ingen timer, anbefaler vi at du sjekker igjen senere. Du kan også sjekke om det er ledige timer hos andre pass og ID-kort-kontorer, sier Lund.

  • Trenger du nytt pass og skal sitte klar for å booke time fredag? Tips oss på 99 59 00 00 eller send oss epost på tips@budstikka.no.

Utvidet åpningstid

Rundt 53.000 pass har utløpsdato første halvår i Oslo politidistrikt, ifølge politiets egne tall. Rundt 13.000 av dem hører hjemme i Asker eller Bærum, forutsatt at passene som snart går ut på dato er jevnt fordelt blant innbyggerne i politidistriktet.

Lund forteller at etterslepet for å få utstedt nye pass ved de lokale passkontorene har bygd seg opp de to siste årene. Det skyldes både sykefravær blant ansatte og utreiserestriksjoner.

– Årsaken til at det er stor pågang nå er at mange har utsatt å fornye passet på grunn av pandemien, sier Lund.

Grafikk: Budstikka/Bratland

Etterslepet fra sommeren 2021 er imidlertid halvert frem til i dag, ifølge Lund. Hun peker på at flere grep er tatt for å korte ned ventetiden.

– Vi har utvidet åpningstider for timebestilling på pass og ID-kort ved kontorene i Sandvika og på politihuset på Grønland. Vi rekrutterte i fjor flere medarbeidere, og kommer også til å rekruttere flere i år.

Stiller ikke til time

Til tross for den store etterspørselen, er det ikke alle som dukker opp når de har time. 

– Vi har tilfeller av at personer ikke møter til bestilt time Vi tar hver eneste dag høyde for at flere ikke møter til bestilt time ved at vi alltid legger ut flere timer enn det som er bestilt på forhånd, sier Lund.

Ei heller har alle med det som kreves for å få nytt pass.

– Vi opplever at det er en del søkere som ikke har med seg nødvendig dokumentasjon, sier Elisabeth Lund, som viser til at dokumentasjonskravet tydelig beskrives på politiets nettsider.


Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.