Skip to main content

Omikronsmitte på flere skoler i Asker og Bærum

– Det er viktig å dempe denne smitten, mener kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen.

– Det er viktig å dempe denne smitten, mener kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen.

Foto: KNUT BJERKE

Flere skoler i Bærum er høyst sannsynlig berørt av omikronsmitte. Også et treningssenter i kommunen skal være tilknyttet nye smittetilfeller av omikronvarianten.

Det er sannsynlig omikronsmitte ved flere barneskoler i kommunen, og ved én videregående skole og én ungdomsskole. Det opplyste kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen under onsdagens formannskapsmøte i Bærum.

– Hittil har vi over 50 tilfeller med sannsynlig omikronsmitte, og det kan være flere. Fortsatt er ganske mange direkte eller indirekte knyttet til julebordet på Aker Brygge, og noen er tilknyttet reise direkte fra Sør-Afrika, og vi har flere som sannsynligvis er smittet med omikronvarianten ved et treningssenter i kommunen, forteller Nilsen.

«Populært»

Kommuneoverlegen ønsker ikke, per nå, å gå nærmere inn på hvilket treningssenter dette gjelder.

– Det er et populært treningssenter som benyttes av mange, og vi har prioritert smittesporing knyttet til dette, sier Nilsen.

– Er det ikke av allmenn interesse å få opplyst hvilket treningssenter det gjelder?

– Vi ønsker å være åpne og ikke skjule informasjon for offentligheten, men vi trenger å bruke noe mer tid på å skaffe oss en god oversikt. Alle mulige nærkontakter på treningssenteret er informert om hvordan de skal agere som nærkontakter.

Må innom FHI

Kommuneoverlegen kan også opplyse om at det er flere av de sannsynlige omikrontilfellene som har kommet inn med ukjent smittevei. 

– Dette skal nå undersøkes grundig videre, opplyser Frantz Leonard Nilsen.

Ifølge kommuneoverlegen kan tilfellene med ukjent smittevei skyldes to ting: 

– Det kan ha kommet inn prøvesvar direkte fra laboratoriet om prøver som ikke viser deltavirus eller covid-19, eller det kan ha kommet inn positive testsvar fra andre kommuner der vi mangler kunnskap om smitteveien, forteller han.

Bente Rudrud Herdlevær, kommunaldirektør for organisasjon, styring og utvikling i Bærum kommune.

Bente Rudrud Herdlevær, kommunaldirektør for organisasjon, styring og utvikling i Bærum kommune.

Foto: KARL BRAANAAS

Bærum kommune kan ikke med 100 prosent sikkerhet si at det er snakk om omikronvarianten, da det er FHI som endelig må bekrefte det.

Taus om hvilke skoler

Hvilke skoler som er rammet av omikronsmitte vil Bærum kommune foreløpig ikke opplyse om.

Bente Rudrud Herdlevær, kommunaldirektør for organisasjon, styring og utvikling i Bærum kommune svarer på e-post når Budstikka etterlyser flere detaljer om saken.

– Dette må vi få komme tilbake til, skriver Herdlevær.

– Hva er begrunnelsen for ikke å gå ut med dette?

– Det jobbes med en oversikt. Det kan ta tid, svarer Herdlevær.

Tirsdag ettermiddag ga kommunaldirektøren en orientering til politikerne i utvalg for barn og unge i Bærum. Allerede da kom det frem at det var mistanke om omikron-smitte ved to grunnskoler og en videregående skole i Bærum.

Herdlevær understreker at mistanken da ikke var bekreftet.

– Er det ikke i alles interesse at også mistanke om et så smittsomt virus blir gjort kjent så raskt som mulig?

– Vi har hele tiden praktisert åpenhet. Men det tar litt tid før vi kommer tilbake her, svarer Herdlevær.

Gult nivå

Tirsdag vedtok kommunen at alle barne- og ungdomsskoler i Bærum skulle settes på gult nivå, etter en kraftig oppblomstring av smitte i skolemiljøene.

På gult nivå deles elevene inn i kohorter og man prøver å ikke blande kohorter på tvers, for å begrense smittespredningen og antall nærkontakter.

– Det er viktig å dempe denne smitten, fordi det er en viktig kilde for den totale smitten, orienterte kommuneoverlegen formannskapet.

Nye anbefalinger

I den forbindelse kommer Bærum kommune nå med nye anbefalinger for barn og unges fritid. 

– Bærum kommune ønsker å beskytte barn og unge så langt vi kan mot inngripende tiltak, men vi ser oss likevel nødt til å komme med nye anbefalinger, sier kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen.

– Det kan virke veldig strengt og restriktivt for barn og unge, men de skal i all hovedsak forholde seg til klassen sin. Vi gir det samme rådet utover skoletiden, at en holder seg sammen med sine klassekamerater og venner på fritiden, ikke trener eller deltar på andre fritidsaktiviteter med personer fra andre skoler, klasser eller andre kommuner.

– Dette vil ramme mange barn og unge frem mot jul, fortsatte Nilsen.

Han understrekte at rådene gjelder primært innendørs, men at det samtidig rådes til å ikke ha nærkontakter utendørs i tiden som kommer. 

– Når det først er utbrudd på skolen, må vi trekke denne konsekvensen også på fritiden.

Forventer flere utbrudd

– Vi har heldigvis ikke fått påvist større omikron utbrudd hos oss ennå, men jeg forventer at vi snart får det. Omikron kommer nok til å ta over om bare noen uker, selv om de aller fleste smittede i Asker i dag har delta-varianten, sier kommuneoverlege i Asker kommune, Meera Grepp.

Kommuneoverlege i Asker, Meera Grepp.

Kommuneoverlege i Asker, Meera Grepp.

Foto: Joakim S. Enger

I Asker meldes det nå om å være åtte antatte og tolv mulige tilfeller av omikronsmitte, da fire nærkontakter av antatte også mistenkes å være omikronskittet selv.

Av de åtte antatte skal syv være tilknyttet til julebordet på Aker Brygge, de resterende skal alle enten være nærkontakt til disse eller ha andre, ulike opphav.

– Vi har ett mulig utbrudd på Sætre barneskole. Vi har ikke fått tilbake alle prøvene ennå, så vi vet fremdeles ikke med sikkerhet. Per nå kan jeg bare si at det er en der som er antatt å ha omikronsmitte, og to som er mistenkt å ha det. Klassene disse tilfellene tilhører har blitt satt i nærkontaktkarantene, forteller Grepp.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.