Skip to main content

Ny smitterekord– vurderer mulige tiltak

Det er fortsatt en økende smittetrend i både Asker og Bærum.

Det er fortsatt en økende smittetrend i både Asker og Bærum. 

Foto: Knut Bjerke

Asker knuste onsdag sin tidligere døgnrekord. Foreløpig vurderer kommunen sykdomsbyrden som «fortsatt relativt lav». 

– Økende sosial aktivitet samt vintersesong vil sannsynligvis føre til økende smittetall. På grunn av høy vaksinedekningen forventes det fortsatt lav sykdomsbyrde med mindre alvorlig sykdom og relativ få innleggelser, skriver Asker kommune i en pressemelding onsdag kveld.

Meldingen kom etter at kommunen rapporterte om 98 nye smittede siste døgn. Det er ny dagsrekord for kommunen, den forrige rekorden var 64 fra 1. september i år.

I Asker er det allerede 202 nye smittede de tre første dagene denne uken. Sist uke endte antall nye smittetilfeller på 289, som foreløpig er ukesrekorden i Asker.

– Det bekymrer meg når smitten har en rask økning, som nå. Foreløpig ser vi liten effekt av dette på kapasiteten i helsetjenestene samt i forhold til alvorlig sykdom. Men det er kun et tidsspørsmål før belastningen i helsetjenesten og flere med alvorlig sykdom øker, sier kommuneoverlege i Asker, Meera Grepp.

Med onsdagens høye smittetall, passerte Asker også 5.000 smittede totalt under pandemien.

Også i Bærum er det en økning i smittetallene. Onsdag meldte kommunen om 83 nye tilfeller, det er det høyeste siden 7. september.

– Vi skal være forsiktige med å reagere på dagstall, vi må se den ukentlige utviklingen, men vi har økende smitte i Bærum, sier kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen.

– Smitten er spredt i flere grupper. Rundt 40 prosent tilhører barn og unge, så ser vi også en økning i smitte blant personer mellom 30 og 50 år, fortsetter han.

Rundt hver femte smittede har en ukjent smittekilde, ifølge kommuneoverlegen.

Kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen.

Kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen.

Foto: KARL BRAANAAS

– Det er urovekkende at en så stor andel har ukjente smittekilder, mener Nilsen, og legger til:

– Det positive er at det ikke er noen kraftig økning i sykehusinnleggelser, men vi vet innleggelser ofte kan være forsinket med tanke på smitteutviklingen, så det kan øke fremover.

Møte

I Bærum har 199 personer fått påvist korona så langt denne uken. Forrige uke ble 336 personer registrert smittet.

Med 181 nye meldte smittetilfeller onsdag samlet for Asker og Bærum, er også det ny rekord.

Kommuneoverlegene i Drammen, Lier, Asker og Bærum hadde onsdag et møte for å diskutere forsterkede smittevernråd i regionen. Onsdag ettermiddag er det foreløpig ikke klart om kommunene vil iverksette umiddelbare tiltak.

– Vi trenger mer tid og vil konkludere senere i uka, skriver kommuneoverlege Nilsen i en tekstmelding.

Rådene kommuneoverlegene skal vurdere er knyttet til avstand, redusere nærkontakter og bruk av munnbind på trange steder.

– Jeg antar at vi kommuneoverleger enes om felles råd som presenteres for kommunenes politisk-administrative ledelse, kommenterer Nilsen.

Tre døde i helgen

Mandag meldte Vestre Viken at det hadde vært tre koronarelaterte dødsfall på Bærum sykehus i løpet av helgen, én person i 60-årenefra Asker og to personer i 70-årene fra Bærum.

Totalt har 76 personer fra Asker og Bærum dødd av og med korona. 34 av disse har dødd på Bærum sykehus.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.