Skip to main content

Nikolay (47) vil ikke ta vaksinen: – Folk klarer ikke ta rasjonelle valg

Nicolay Hauger synes vaksine er bra. For dem som trenger den.

Nicolay Hauger synes vaksine er bra. For dem som trenger den. 

Foto: KARL BRAANAAS

Over 200.000 innbyggere i Asker og Bærum har tatt minst en koronavaksine. Fremdeles er det 18.500 som ikke har vaksinert seg. Hvorfor? 

I Asker kommune er ti prosent av innbyggerne over 16 år uvaksinerte. Ni prosent av innbyggerne i Bærum har ikke tatt vaksinen. Totalt har 8.613 i Asker og 9.913 i Bærum over 16 år foreløpig ikke latt seg vaksinere med det første stikket.

Det kan være mange legitime grunner til å velge ikke å vaksinere seg. Men debatten dreies ofte raskt over til konspirasjonsteorier og trolsk stemning i kommentarfeltene. Budstikka har snakket med to innbyggere som ikke ønsker vaksine.

Nikolay Hauger (47) er en av dem som ikke har takket ja. Han har tatt et valg basert på det han mener er fakta og detaljert forskning.

– Kjernen i mitt standpunkt er å se på reell risiko, hva dødeligheten er i de ulike aldersgruppene. Gjennom 18 måneder har risikoen av å bli smittet blitt overdrevet ut av alle proporsjoner, folk klarer ikke ta rasjonelle valg, sier Hauger.

90 prosent av innbyggerne i Asker og Bærum er nå vaksinert. Men over 18.000 velger å avstå.

90 prosent av innbyggerne i Asker og Bærum er nå vaksinert. Men over 18.000 velger å avstå. 

Foto: TRINE JØDAL

Hovedgrunnen til hans avgjørelse er at han ønsker best mulig psykisk og fysisk helse for flest mulig, både på kort og lang sikt.

– Vi vet at viruset er veldig lite farlig for barn. For eldre og de med underliggende sykdommer har covid vist seg å være litt farligere. Sånn sett er jeg glad for at vaksinen er laget til de som trenger den, sier Hauger.

Men han er skeptisk til at en type behandling, nå vaksine, er riktig for alle.

– Helsevesenet har heldigvis et bredt spekter av virkemidler både til forebygging og behandling. Dette fortjener et mye større fokus i debatten, sier Hauger.

Bør være frivillig

De som har vært smittet av koronavirus har antistoffer i kroppen i flere måneder. Flere studier viser også at smitte kan gi bedre beskyttelse enn vaksinen.

– Naturlig immunitet gir bredere og mer langvarig beskyttelse enn vaksinen. Mange er allerede immune uten å vite det, så jeg tenker vi kunne spart ekstremt mye tid og penger, og unngått unødvendig risiko, ved kun å vaksinere sårbare grupper som ikke har naturlig immunitet, sier Hauger.

Han tenker solidaritet i samfunnet er essensielt. Samtidig er han betenkelig med å gi noen myndighet til å avgjøre hva som er solidarisk. 

– Er det solidarisk å nekte barn og ungdom naturlig immunitet gjennom eksponering til viruset, når dette beviselig både gir bedre beskyttelse og innebærer lavere risiko for dem? Er det solidarisk å skape frykt og knuse befolkningens psykiske helse ved å gi dem skylden for andres personers dårlige helse- og livsstilsvalg, undrer han.

Må beskytte de sårbare

Hauger synes det er flott at det finnes vaksiner for de som vil ta den.

– Samtidig har vi ennå ikke sett langtidsvirkningene. Jeg er derfor mot at noen skal bestemme at jeg skal ta noe som kroppen min kanskje ikke tåler, sier han.

Hauger mener løsningen må være differensiert og ikke bygge på frykt.

– Vi må fokusere på forebygging og beskyttelse av sårbare grupper. Og vi må ha en mer helhetlig tilnærming til helse. For covid, som så mange andre virussykdommer, er det hovedsakelig underliggende livsstilssykdommer som er problemet. Vi må behandle årsakene, ikke symptomet, sier han.

Flest lette bivirkninger

Statens legemiddelverk presenterer hver uke en bivirkningsrapport der de fremlegger tall over mistenkte bivirkninger etter vaksinasjon. Til tross for over 18.000 behandlede meldinger mener Folkehelseinstituttet (FHI) at vaksinene ikke gir negative langtidseffekter.

– Nei. Leger og vaksinerte selv kan melde inn alle hendelser de mener skyldes vaksinasjon. Det betyr at mange av hendelsene kan være tilfeldige sammentreff. Dersom vi ser et mønster av alvorlige sykdommer, kan vi sammenligne med forekomsten hos uvaksinerte og se om det virkelig er flere tilfeller blant vaksinerte, skriver overlege Preben Aavitsland i FHI i en e-post til Budstikka.

Overlege Preben Aavitsland ved FHI sier de fleste bivirkningene er lette og gir seg etter et par dager.

Overlege Preben Aavitsland ved FHI sier de fleste bivirkningene er lette og gir seg etter et par dager. 

FOTO: PRIVAT

Det er blant annet meldt inn over 100 tilfeller av betennelse i hjerteposen og hjertemuskelen, og mange yngre menn blir rammet. 

– Disse tilstandene mener man har sammenheng med vaksinasjon siden de forekommer oftere i perioden rett etter vaksinasjon enn ellers. Det er ikke livstruende tilstander, og de går normalt over av seg selv uten varige skader, poengterer Aavitsland. 

Utover dette mener overlegen det er få bivirkninger å spore i klar sammenheng med vaksinene. 

– Ikke ut over de vanlige bivirkningene man ser en dag eller to etter vaksinasjon, altså vondt i armen, trøtthet, sykdomsfølelse, og smerter i muskler og ledd, skriver Aavitsland.

I utgangspunktet positiv

En 31-åring fra Bærum forteller at han ønsker å være anonym for ikke å bli dømt av omgivelsene. 

– Vaksinedebatten treffer en nerve i folk. Jeg har tatt den første dosen på bakgrunn av at jeg ble sterkt anmodet om det. Men så innså jeg at det ikke var helt i tråd med det jeg mente var riktig, forteller han. 

Tre meldinger har han mottatt fra kommunen om at det er satt av vaksinetime til ham. 

– Jeg har nå bestemt meg at jeg ikke ønsker å ta den. Offisielt er det valgfritt, men det er et stort ytre press om å ta vaksinen, sier han. 

Ofte er det konspirasjonsteorier som blir trukket frem når vaksinemotstandere omtales. Bærums-mannen kjenner seg ikke igjen i kategorien og trekker frem at dette burde være et personlig valg.

Sosialt press synes å være en av grunnene til at så mange har vaksinert seg, sier en anonym Bærums-mann.

Sosialt press synes å være en av grunnene til at så mange har vaksinert seg, sier en anonym Bærums-mann. 

Foto: KNUT BJERKE

– Jeg er positiv til vaksiner, jeg har tatt mange i mitt liv. Men jeg har ikke sett bevis på at fremgangsmåten i denne pandemien har vist seg å være gunstig for de som er langt unna risikogruppene, sier han.

Kan ikke ofre seg

Han synes det er leit at man ikke kan ha en ordentlig ordveksling uten at det settes likhetstegn mellom troll og de som anser dette som valgfritt.

– Det er synd at man settes opp mot hverandre med en avgjørelse som bør være et personlig valg. Jeg opplever at folk i praksis ikke tar et valg, sier han.

Selv ønsker den anonyme Bærums-mannen å stå på individets side fremfor fellesskapet. Han sier at det å ta vaksinen oppleves som en etisk plikt. Det strider ham imot siden han mener medisin skal tas på bakgrunn av egen helsegevinst.

– Dersom vaksinen skulle skade kroppen min er det jeg som skal leve med den resten av livet. Jeg tar vare på folk rundt meg, jeg er en anstendig person, men mener at jeg ikke kan ofre meg for alt mulig her i verden, sier han. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.