Skip to main content

Maren (16) smittet av korona: – Burde innført gult nivå fra dag én

Maren Mary Ashurst (16) er koronasmittet og sitter nå i isolasjon i et eget rom i familiens bolig på Blakstad. Hun er ikke sikker på hvor hun ble smittet, men i klassen hennes er nesten halvparten av elevene syke.

Maren Mary Ashurst (16) er koronasmittet og sitter nå i isolasjon i et eget rom i familiens bolig på Blakstad. Hun er ikke sikker på hvor hun ble smittet, men i klassen hennes er nesten halvparten av elevene syke.

Foto: EVA GROVEN

Smittevernoverlegen i Bærum varsler om mye smitte ved videregående skoler. Rud-elev Maren Mary Ashurst mener kommunen burde tatt grep. 

16 år gamle Maren Mary Ashurst er nå i isolasjon i underetasjen i familiens bolig på Blakstad i Asker, etter å ha blitt smittet for få dager siden. 

I klassen hennes på Rud videregående i Bærum er nå 12 av 28 elever koronasyke. Ashurst er kritisk til hvordan starten på skoleåret ble organisert.

– Kommunen burde innført gult nivå fra dag én, med oppdelte klasser og kohorter, sier hun.

– Situasjonen er håndtert som om korona ikke fantes, mener Rud-eleven, som understreker at hun ikke er kritisk til lærerne, som hun mener gjør så godt de kan. 

Konsertfølelse

Ashurst forteller om et valgkamparrangement i skolens kantine sist uke.

– Alle tre trinn var samlet i kantinen. Vi måtte trenge oss frem, så mye folk var det. Det var som å være på konsert. Det er ikke overraskende at smitten sprer seg når det er sånn, sier 16-åringen.

– Hva slags smittevern har skolen sørget for?

– Håndsprit i gangene. Det er i alle fall det jeg har fått med meg.

Slik så det ut på et valgkamparrangement på Rosenvilde like før helgen.
Slik så det ut på et valgkamparrangement på Rosenvilde like før helgen.
Foto: TIPSER

Ashurst forteller om en nærmest uvirkelig situasjon i midten av forrige uke, da det ble kjent at mange på skolen var koronasmittet.

– Skoleledelsen sendte da ut digital melding til alle. Husk å holde én meters avstand, var budskapet. Det er ikke å ta ansvar, sier Rud-eleven, som dessuten forteller om overfylte busser til og fra Rud og naboskolen Rosenvilde.

– Flere tiltak

Rud-rektor Geir Lindblad bekrefter at det var et skolevalgarrangement i kantinen, der mange elever var samlet.

– Sett i etterpåklokskapens lys kunne det vært håndtert annerledes, selv om vi er pålagt å arrangere skolevalg, sier Lindblad. 

Rektoren bekrefter dessuten at det ble sendt ut digital melding, der kravet om å holde én meter avstand og «regimet» ble nevnt.

– Men ledelsen ba også lærerne snakke med elevene om situasjonen, sier Lindblad.

– Ønsker du, som rektor, at skolen går over til gult nivå?

– Det er opp til kommuneoverlegen å bestemme hvilket nivå vi skal være på.

– Men ønsker du det?

– Det kunne nok hjulpet oss med noen tiltak.

– Da må jeg spørre igjen: Ønsker du som rektor på skolen, gult nivå?

– Ja, jeg ville nok hatt det, sier Lindblad, som opplyser at han har møte med fylkeskommunen og en ansatt hos kommunelegen om nivået. 

Lindblad forteller ellers at skoleledelsen har innført flere tiltak enn bare håndsprit, deriblant koronavakt i fellesarealer og munnbind-tilbud til dem som selv ønsker det. Han sier videre at han er ikke kjent med at så mange som halvparten er smittet i én klasse.

Rektor Geir Lindblad ved Rud videregående skole.

Rektor Geir Lindblad ved Rud videregående skole.

Foto: KNUT BJERKE

Ny vurdering mandag

Bjørg Dysthe, kommuneoverlege i Bærum, formidler via kommunikasjonssjef Lisa Bang at dette skal vurderes på nytt i morgen, mandag. 

«Det er fremdeles ikke store utbrudd der smitte har skjedd på skolene», står det i tekstmeldingen.

Lørdag ble det satt rekord i antall smittetilfeller i Bærum, med 110. Gjennom helgen ble det registrert 213 smittetilfeller i Asker og Bærum. 

De videregående skolene Rud, Rosenvilde, Sandvika, Valler og Dønski skal være hardest rammet av smitte. 

Ber om gult nivå

Utdanningsforbundet Bærum ba torsdag om en skjerping av tiltaksnivået i skole og barnehager, for å skjerme arbeid knyttet til testing og smittesporing i kommunen.

– Vi hevet øyebrynene da det skulle være grønt nivå og ingen karantener fra skolestart. Det tok ikke lang tid før vi så at det gikk feil vei, sier leder Bjørn Sigurd Hjetland.

Bjørn Sigurd Hjetland, leder for Utdanningsforbundet Bærum, har anbefalt kommunen om å øke tiltaksnivået.

Bjørn Sigurd Hjetland, leder for Utdanningsforbundet Bærum, har anbefalt kommunen om å øke tiltaksnivået. 

Foto: Joakim S. Enger

Han mener kommunen lemper ansvaret over på barna selv, og ber kommunen oppjustere tiltaksnivået. 

– Nå er det ungdommens ansvar å isolere seg, når de voksne ikke gjør noe. Barn og unge føler på det når de må stryke seg fra en fotballkamp eller står ansvarlig for at konfirmasjoner blir avlyst. Det påvirker barna og de blir stresset av det, sier Hjetland og fortsetter:

– Her må de voksne gjøre noe, ikke bare skyve barna foran seg. Barn og unge trenger at noen tar tak.

Han forteller at bekymringen primært er rettet mot elevene, men også for lærere og ansatte i skole og barnehage: 

– De fleste lærere og ansatte er fullvaksinerte, men synes ikke at det er greit å vasse i smitte på arbeidsplassen. Smitte som de kan ta hjem til sine uvaksinerte barn.

Terje Bentzen er rektor ved Rosenvilde vgs.

Terje Bentzen er rektor ved Rosenvilde vgs.

Foto: KARL BRAANAAS

Trangt i gangen

Maya Fretheim Lundberg (16) er elev ved Rosenvilde videregående skole. Hun reagerer på trengsel på skolen, også i kantinen. 

– Under et valgarrangement denne uken var så å si alle elever samlet i glassgangen, som er rundt tre meter bred. Det sier seg selv at det blir for trangt, forteller Lundberg, som bor på Rykkinn. 

Hun har de siste dagene vært i frivillig isolasjon fordi fem av 15 elever i hennes klasse er smittet. Lundberg poengterer også at hun tenker på lærerne, som må jobbe under et såpass høyt smittetrykk. 16-åringen ønsker seg gult nivå, med mulighet for digital undervisning for elever som er hjemme.

Rosenvilde-rektor Terje Bentzen understreker at det ikke er skolen selv som bestemmer nivå. Bentzen har svart Budstikka på e-post og skriver at på skolens valgtorg, etter debatten, ble det «dessverre for tett mellom elevene». 

Han mener imidlertid at avstand og antall elever på selve debatten var uproblematisk.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.