Skip to main content

Krisepakke til kulturlivet

Kulturminister Abid Raja er glad for å annonserer krisepakke til kulturlivet som følge av koronautbruddet. Bildet er fra en tidligere anledning. 

Foto: KARL BRAANAAS

Staten gir tilsammen 900 millioner kroner til et kulturliv i krise som følge av koronautbruddet.

Saken oppdateres

Pakken som ble presentert i dag består av en kompensasjonsordning for kulturlivet som vil utgjøre cirka 300 millioner kroner, og en tilsvarende for idretten og frivilligheten for øvrig på cirka 600 millioner kroner, heter det i en melding fra kulturdepartementet.

Kulturlivet er hardt rammet av at hele Norge nærmest over natten stengte. Konserter, teaterforestillinger og andre kulturarrangement er avlyst. 

I Bærum gjelder det blant annet Bærum Barneteaters oppsetning av Doktor Proktors Prompepulver i Sandvika Teater. 

Mister inntekt

Ordningen som nå kommer fra staten er ment å kompensere for bortfall av inntekter fra billettsalg og deltageravgifter, samt merutgifter som følge av at arrangementer må avlyses eller utsettes på grunn av koronaviruset.

– Det er en veldig krevende tid for kultur-, frivillighet og idrettssektoren, der både bedrifter, virksomheter, lag, foreninger og enkeltpersoner har sett inntektene sine helt eller delvis forsvinne nærmest over natten. Regjeringen vil gjøre det vi kan for å avhjelpe situasjonen, og jeg er glad for å presentere kraftfulle tiltak, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.

Krever ikke penger tilbake

Regjeringen har den siste uken lansert flere krisepakker blant annet for næringslivet. 

Her har det også kommet frem at staten ikke vil kreve tilbake tilskudd til kultur- og frivillighetsformål. Frilansere og selvstendig næringsdrivende får sosialhjelp de første 17 dagene. 

– Likevel vil vi fortsette å følge opp i dialog med organisasjoner, foreninger og lag, selskaper og virksomheter, og kontinuerlig vurdere ytterligere tiltak. Vi er inne i en krevende periode for hele sektoren, men regjeringen har sagt at vi vil gjøre det vi kan for å redde arbeidsplasser, og det er denne ordningen et godt bidrag til, sier Abid Raja. 

Kritikk av pakken

Bransjeorganisasjonen Virke er kritiske til summen fra myndighetene. 

– Bare i mars og april har tapene vært mer enn 900 millioner kroner, sier Rhiannon Edwards, leder for Virke kultur og opplevelser til NRK.

Mange av arbeidsplassene tilknyttet kulturlivet gjelder lys- og lydteknikk, management, booking, kinoer, produksjonsselskaper og konsertarenaer som Virke frykter forsvinner mens kulturlivet nå er stengt. 

Denne uken har artister tatt til internett for å holde konserter. 

Onsdag kveld holder blant andre initiativet Kronerulling live konsert med Jonas Alaska fra Sentralen i Oslo. Den digitale konserten skal bistå artister i prekære tider. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.