Skip to main content

Koronaforvirret? Disse rådene og reglene gjelder nå

Foto: TRINE JØDAL

Stadig nye råd, påbud og anbefalinger kan bidra til forvirring. Her er en oversikt over hva som gjelder i Asker og Bærum nå. 

Denne saken er oppdatert 25. november 2020

De fleste har trolig fått med seg at vi rådes til å holde oss hjemme og unngå å få besøk ved sykdom, holde avstand til dem som ikke er dine nærmeste og til enhver tid ha god håndhygiene.

De senere månedene har det blitt innført flere lokale tiltak i Asker og Bærum. Under følger en oversikt over nasjonale og lokale koronatiltak. Regler og anbefalinger gjelder i begge kommuner hvis ikke annet er oppgitt. 

Munnbind

Påbud om bruk av munnbind på kollektivreiser, samt innendørs på stasjonsområder, når det ikke er mulig å holde en meters avstand. Det samme gjelder for reiser med drosje.

Påbud om bruk av munnbind i butikker, fellesarealene på kjøpesentre, tros- og livssynslokaler og lokaler for kultur-, sports- og fritidsaktiviteter når det ikke er mulig å overholde en meters avstand. 

Påbudene gjelder ikke for barn under 12 år, eller personer som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind. Heller ikke for barn og ungdom under 20 år under organisert trening eller organiserte fritidsaktiviteter.

Alle virksomheter skal sørge for at besøkende og gjester som oppholder seg i deres lokaler kan holde to meters avstand til personer som ikke er i samme husstand eller såkalte skole- eller barnehagekohort. Butikker og andre virksomheter plikter å sørge for at besøkende holder tilstrekkelig avstand.

Har du innspill til denne saken? Send oss en e-post

Restaurant og uteliv

11. november bestemte Asker og Bærum kommuner forbud mot salg av alkohol ved serveringssteder. 

Påbud om at ansatte ved spise- og serveringssteder skal bruke munnbind når de oppholder seg i områder med gjester. Gjester trenger ikke bruke munnbind. 

Krav om at serveringssteder med skjenkebevilling har et system for frivillig registrering av gjesters kontaktopplysninger – navn, telefonnummer, dato og tidspunkt for besøket.

Det er frivillig for gjestene å registrere seg. Opplysningene skal kun benyttes til smittesporing, og slettes etter 14 og 10 dager i henholdsvis Asker og Bærum. Videre skal de utleveres til offentlige myndigheter med ansvar for smittesporing ved behov.

Hverken Asker eller Bærum kommuner har innskrenket skjenketidene, men frem til tirsdag 13. oktober har det væt nasjonal skjenkestopp klokken 24. Det er krav om bordservering på alle landets skjenkesteder.

Foto: Karl Braanaas

Arbeidsliv 

Både Asker og Bærum kommuner anbefaler bruk av hjemmekontor for alle som kan – både i offentlig og privat sektor. 

Denne anbefalingen gjelder inntil videre, og må kunne forventes å vare ut 2020.

Ansatte i de hjemmebaserte tjenestene i Asker og Bærum skal nå bruke munnbind hvis de ikke kan holde en meters avstand til personene de hjelper. 

Foto: TRINE JØDAL

Idrett, trening og fritidsaktiviteter

For voksne over 20 år er det ikke lov å organisere eller delta i organisert trening eller organiserte fritidsaktiviteter. For sårbare/utsatte grupper er det mulig med tilpasset aktivitet, så lenge det ikke er fysisk kontakt mellom deltagerne og smittevernreglene følges.

Barn og unge under 20 år kan delta i organisert trening og andre fritidsaktiviteter. Det er ikke tillatt med flere deltagere enn de som vanligvis deltar i aktiviteten, eller på annet sted enn vanlig. 

I Asker får ikke barn på skoler eller barnehager hvor det er innført «rødt tiltaksnivå», kan ikke delta med andre utenfor sin såkalte skole- eller barnehagekohort. Hva som menes med «rødt tiltaksnivå» kan du lese her

Det er ikke tillatt å organisere eller gjennomføre samlinger, kamper, cuper, stevner, turneringer og lignende.

Private arrangementer:

Ved private sammenkomster hjemme eller på offentlig sted er det ikke tillatt med flere enn 10 deltagere, hverken i Asker eller Bærum. Heller ikke for barn som er i samme såkalte barnehage- eller skolekohort. 

De nasjonale smittevernrådene sier at man ikke bør ha mer enn fem gjester, i tillegg til husstandsmedlemmer. Dersom alle gjestene er fra samme husstand, kan man være flere. Eksempelvis kan to familier møtes selv om de har mange barn.

Helsenorge.no har laget en utførlig liste med råd til foreldre om lek, fritid, bursdag, skole og barnehage. Den finner du her (ekstern lenke).

Arrangementer 

Ved innendørs arrangementer i Asker og Bærum er det ikke tillatt med publikum/tilskuere. Kravet gjelder ikke for gjennomføring av bisettelser og begravelser (se eget punkt). 

Ved utendørs arrangementer er det ikke krav om fast seteplassering i fastmonterte seter. Maks 200 personer. Deltagere som ikke er i samme husstand eller såkalte kohort skal holde to meters avstand til hverandre.

Begravelse, vielse og dåp

Begravelsesseremonier kan gjennomføres i kirkene med inntil 50 deltagere. Ved minnestund etter begravelse kan det være inntil 20 personer til stede.

På vielser og dåp får du ikke lov å invitere noen gjester i Bærum (annet enn faddere/forlovere). Dåp kan gjennomføres med barn, foreldre, faddere til stede. Vielse kan gjennomføres med brudepar og forlovere.

I Asker kan dåp og vigsler gjennomføres med maks 10 personer inklusive person som foretar dåpen/vigselen.

Regjeringen tillater inntil 200 personer til stede på arrangementer utendørs. Her fra Stabæks hjemmekamp mot Odd på Nadderud stadion 8. august. 

Foto: KARL BRAANAAS

Reiser 

Du kan reise i Norge så lenge du reiser på en måte så du unngår å spre smitte.

Regjeringen anbefaler alle å unngå unødvendige innlandsreiser og reiser til utlandet. Ved reiser til såkalt «røde land» skal man i karantene i ti dager. 

Reisende fra røde land må fremvise attest på negativ covid-19-test når de kommer til Norge. Testen må være tatt under 72 timer før innreisen. Dersom personen ikke fremviser en slik test, kan vedkommende bli nektet innreise. 

Kravet gjelder ikke for nordmenn, personer som har bosted i Norge eller personer i transitt, personer som jevnlig kommer til Norge fra Sverige og Finland for å jobbe eller helsepersonell som pendler til Norge og som har vært mer enn syv dager utenfor Norge.

Personell i kritiske samfunnsfunksjoner kan unntas når det er nødvendig for å unngå fare for liv og helse.

Folkehelseinstituttet (FHI) har en oversikt over grønne, gule og røde land her (ekstern lenke). Oversikten oppdateres fortløpende, minst hver 14. dag. 

Utenriksdepartementet (UD) fraråder alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige. Dette globale reiserådet fra UD gjelder frem til 15. januar 2021. 

Foto: Unsplash.com/Heidi Fin

Omsorgstjenester i hjemmet/besøk på sykehjem o.l.

Begge kommuner har innført bruk av munnbind i hjemmetjenester når man ikke kan holde en meters avstand til bruker eller andre.

Asker og Bærum har laget en utførlig oversikt over smittevernrutiner på sine sykehjem og omsorgsboliger. Bærums oversikt kan du finne her. Asker sin kan du sjekke ut her.

Arbeidsinnvandring

Utenlandske arbeidstagere fra såkalte «røde land» kan ikke begynne å arbeide før de har vært i karantene i ti dager. 

EUs definerer et land som rødt dersom landet har mer enn 150 smittede per 100.000 innbyggere over 14 dager. Dersom mer enn 4 % i landet tester positivt, er grensen på 50 smittede per 100.000. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.