Skip to main content

Kommuneoverlegen: – To tilfeller av omikronvarianten i Bærum

Kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen redegjorde for smittesituasjonen.

Kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen redegjorde for smittesituasjonen.

Foto: KARL BRAANAAS

Kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen fortalte at omikron-mutasjonen etter all sannsynlighet har kommet til Bærum. Det kan være en god nyhet, mener han. 

– Vi har sannsynligvis to tilfeller av omikronvarianten i Bærum. Det er det all grunn til å tro, og vi fikk melding om dette i går. Vi behandler tilfellene som omikronvariant.

Det sa Nilsen da han redegjorde om smittesituasjonen for kommunestyret onsdag. Han var usikker på om det er gode eller dårlige nyheter. 

– Om kort tid vil det være dette viruset som gjelder. Vi vet med ganske stor sikkerhet at denne varianten er mer smittsom enn de andre. Men foreløpig tror vi ikke den fører til mer alvorlig sykdom, sa Nilsen. 

Sitter i isolasjon

Begge de mulig smittede er i isolasjon. I løpet av 1-2 dager vil mistanken kunne bekreftes eller avkreftes.

Kommuneoverlegen er i dialog med nabokommunene om det nå er grunnlag for å gjennomføre ytterligere smitteverntiltak.

– Det kan være at dette viruset er snillere enn de andre koronavariantene. Derfor kan det også være en god nyhet at dette viruset kommer. Viser det seg at den både er mer smittsom og gir mer lidelse vil det være en dårlig nyhet, fortsatte Nilsen. 

I en nylig publisert risikovurdering skriver Folkehelseinstituttet at omikron-varianten trolig er mer smittsom enn deltavarianten, men at det så langt er lite som tyder på at den gir mer alvorlig sykdom.

– Det er for tidlig å vurdere hvor godt vaksinasjon beskytter mot smitte med omikronvarianten, men vi regner med fortsatt beskyttelse mot alvorlig sykdom, sier Camilla Stoltenberg i en uttalelse.

– Hold dere hjemme

Frantz Leonard Nilsen legger vekt på at innbyggerne må holde seg hjemme ved symptomer, samt tester seg ved mistanke og at uvaksinerte lar seg vaksinere.

Videre redegjorde han for smittesituasjonen generelt og fortalte smitte øker kraftig i hele regionen. 

– 45 prosent rammer barn og unge, men det er risikogruppene som er bekymringen. Heldigvis er det lite smitte på sykehjem og i helsetjenestene våre. Der har de fleste også fått tredje dose, som beskytter godt. 

Totalt har 293 personer fått påvist smitte det siste døgnet i Asker og Bærum, hvorav 152 kommer fra Bærum.

I dag er det en del syke folk hvor smittekilden ikke er sporet.

– Det ligger på rundt 25-30 prosent, noe som fører til økende smitte igjen for da vet vi ikke hva vi skal gjøre for å forhindre det.

Flere sykehusinnleggelser

Kommuneoverlegen forteller at innleggelser ved Bærum sykehus har ligget stabilt på rundt 10 per 14 dager.

– Men vi ser at det har vært en økning den siste uken har det vært ni. Så det ser ut til at vi er inne i en periode md økende sykehusinnleggelser også. Likevel rapporterer sykehuset at de har situasjonen under kontroll, sier Nilsen.

Han sier videre at mange kommunale tjenester er under sterkt press på grunn av stort sykefravær.

– Det skyldes ikke sykdommen i seg selv, men tiltakene og den anbefalingen om å holde seg hjemme ved alle tegn til luftveisinfeksjoner. Det er nok hovedutfordringen nå, sier Nilsen. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.