Skip to main content

Kommuneoverlege forventer ny smittetopp

Ved Borgen helsestasjon, som holder til på ungdomsskolen, har Asker kommune siden slutten av mars drevet sin koronaklinikk.

Foto: KARL BRAANAAS

Etter mange uker med intens jobbing mens smittetallet økte og flere døde, er det tid for å puste litt ut.

På koronaavdelingen, som kommunen opprettet i slutten av mars, er det ingen pasienter innlagt for øyeblikket. Det er heller ingen askerbøringer med Covid-19 på sykehus. Ingen ansatte i kommunale tjenester er blitt smittet siste døgn, og det har ikke vært noen flere døde siden 14. april.

Mulig ny topp i september

Men viruset er ikke borte, og ingen vet når vaksinen kan komme. Altså kan det skje en ny oppblomstring.

Kommuneoverlege Meera Grepp tenker det vil kunne komme en ny topp i september. Da vil kommunen være bedre rustet gjennom god testkapasitet og smitteoppsporing, mener hun.

Kommuneoverlege Meera Grepp i Asker kommune.

Foto: TRINE JØDAL

– Det tar nok litt tid før vi ser en økning igjen etter at vi nå har åpnet for mer sosial kontakt. Hvis folk fortsetter å følge smittevernrådene som å holde avstand og vaske hendene, vil vi få en langsom økning av smittede. Samfunnsmessig er det ingen stor fare ved en smitteøkning, for det vil føre til en sakte immunitet i befolkningen. Men risikogruppene må skjermes, da de kan få alvorlig sykdom. Vi andre får mer moderat sykdom som vi kommer oss greit gjennom, selv om det er ubehagelig, sier Grepp.

Hun ser for seg at vi må leve med denne nye hverdagen med avstand og Antibac i lang tid.

  • 27. februar ble en person fra Bærum, som hadde vært på reise i Iran, påvist covid-19. Det var det fjerde tilfellet i Norge.
  • Til sammen 609 innbyggere i Asker og Bærum har pr. 14. mai fått påvist koronasmitte. To er innlagt på Bærum sykehus, mens 69 pasienter er utskrevet. På det meste var 21 innlagt på sykehuset, 7. april.
  • Asker og Bærum er sterkt overrepresentert når det kommer til andel døde av viruset. Pr. onsdag 14. mai er det 34 dødsfall knyttet til viruset, hvorav 10 er fra Asker og 24 Bærum. Siste dødsfall
  • Nasjonalt har 216 mennesker dødd av viruset pr. samme tidspunkt. Bærum har 10 prosent av dødsfallet, selv om «kun» 2,3 prosent av landets befolkning bor her.

Budstikka oppdaterer tallene hver dag, følg med på budstikka.no

Høy kompetanse

– Hva gjør de som jobber på korona-avdelingen uten pasienter?

– Vi nedskalerer så langt det er forsvarlig, og beholder en beredskap. Så planlegger vi for en rask oppskalering hvis det blir nødvendig. Men jeg er usikker på hvor stort behovet blir. Det avhenger blant annet av hvor godt vi klarer å beskytte risikogruppen, og at vi oppdager smittede tidlig og begrenser smitten gjennom karantene. Vi har ansatte som har høy kompetanse etter å ha fått en del erfaring med å behandle og pleie pasienter med Covid-19, og vil raskt kunne være klare til følge opp nye pasienter.

• Totalt antall smittede: 191

• Antall døde totalt: 10

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.