Skip to main content

Kommunen utsetter presentasjon av Vallerhjem-funn

To pasienter ved Vallerhjemmet i Bærum har fått påvist koronasmitte, bekrefter kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen. Vallerhjemmet bo- og behandlingssenter i Lindelia.
Foto: Knut Bjerke

Den første delen av Bærum kommunes gjennomgang av situasjonen ved Vallerhjemmet har blitt utsatt fra 8. mai til 13. mai.

25. april bestemte Bærum kommune at de skulle åpne en intern gjennomgang av situasjonen på Vallerhjemmet. 

På kommunestyremøtet 29. april, varslet kommunedirektør Erik Kjeldstadli at kommunens interne gjennomgang vil avsløre kritikkverdige forhold.

– Vi er kjent med at alt ikke har vært som det skal være på Vallerhjemmet og det vil komme frem i denne interne gjennomgangen, forteller kommunedirektør Erik Kjeldstadli.

Sykehjemmet har vært et av de hardest rammede sykehjemmene i Norge. Totalt har 12 personer med koronasmitte dødd like etter eller under opphold på Vallerhjemmet.

Utsatt

Gjennomgangen består av to deler. Den første delen av gjennomgangen skulle opprinnelig være klar 8. mai, men er utsatt til onsdag 13. mai. Hvor den vil bli fremlagt for formannskapet. 

– Det er viktig at formannskapets medlemmer får førstehåndskunnskap om innholdet i hendelsesforløpet, og første formannskapsmøte er onsdag 13. mai. Det gir også mer tid til gruppen som foretar gjennomgangen av et svært omfattende materiale, skriver Kjeldstadli i en e-post til Budstikka.

Kommunedirektør Erik Kjeldstadli varsler kritikkverdige funn i gjennomgangen av Vallerhjemmet.

Foto: Karl Braanaas

Gruppen på tre personer legger frem en tidslinje som strekker seg fra 1. mars. Gruppen selv bestemmer når sluttdato for tidslinjen er. Tidslinjen vil kartlegge sentrale sider og avvik av driften ved Vallerhjemmet. (Se faktaboks).

– Det viktigste med denne gjennomgangen blir å kartlegge hva som har skjedd, lære og ta med oss disse erfaringene videre. Det er mye lærdom å ta med seg videre i pandemiarbeidet, sier han.

Tilsyn på sykehjem

Ved Metodisthjemmet i Bergen har 16 pasienter dødd med koronasmitte, og er det sykehjemmet i landet hvor flest pasienter har omkommet med smitte.

Fylkesmannen i Vestland konkluderte med at driften på sykehjemmet var forsvarlig, etter å ha fullført tilsyn på sykehjemmet. Det skriver Nrk. 

I rapporten fremgår det tre avgjørende faktorer for at så mange ble smittet. Bygget var gammelt og utdatert, det var mye vikarbruk og lav testkapasitet, som førte til at få ble testet.

På Vallerhjemmet skal ansatte ha etterspurt testing av pasienter og ansatte. På grunn av lav testkapasitet ble mange pasienter ikke testet for koronasmitte.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.