Skip to main content

Kan likevel dra på dagstur til hytta

Regjeringen ville i utgangspunktet forby opphold på hytter utenfor egen hjemkommune under det pågående koronautbruddet, men justerte dette noe.

FOTO: JØRGEN DAHL KRISTENSEN

Ordlyden på hytteforbudet ble endret, og det er nå lov til å dra på dagstur til hytta.

Forskriften til det nye hytteforbudet trådte i kraft torsdag kveld, og forbyr overnatting på fritidseiendom i annen kommune enn der man er folkeregistrert.

Det betyr at det nå kun er overnatting som er forbudt, melder Rett24.

Forskriften gjelder frem til 3. april, altså til påskeferien.

– Var i praksis ubrukelig

I den tidligere foreslåtte forskriften var det forbudt å ta opphold på fritidseiendom i en annen kommune, noe advokat John Christian Elden opplyste til Rett24 var ubrukelig som regulering.

– Endringen i ordlyden medfører at forbudet nå rent praktisk er mulig å håndheve. Den forrige ordlyden, om å «ta opphold», var i praksis ubrukelig som regulering. Nå spiller det ingen rolle hvem som eier hytta, eller om man flytter seg rundt, forbudet er knyttet til overnatting på eiendommen, sier advokat Elden.

Det betyr at dagsturer til hytta vil være lov etter forskriften.

– Dagsturer vil etter forskriften være lov. Riksadvokaten skrev i sin veiledning at bøtenivået skal ta utgangspunkt i 15.000 kroner, så det vil være forventet straffenivå, sier Elden.

Stadig hytteeiere på stedet

Denne endringen kom etter at helse- og omsorgsminister Bent Høie uttalte at de ville forby hytteturer i utenfor egen kommune på torsdag. 

– Vi vil forby opphold på hytter utenfor egen kommune. Jeg er glad og takknemlig for de hyttefolkene som har fulgt oppfordringene om å holde seg hjemme, men dessverre har ikke alle gjort dette. Små kommuner melder om at det stadig er hytteeiere på stedet, og 7 av 10 fylkesmenn anbefalte oss i dag å innføre denne forskriften, sier Høie (H).

Han legger til at det er en beslutning han håpet til det siste å ikke måtte ta:

– Mange vil til hytta for å unngå smitte. Jeg forstår det. Vårt ønske om et forbud handler likevel ikke om det. Det handler om hensynet til hyttekommuner som ikke har kapasitet til å ta seg av syke hyttefolk, i tillegg til sine egne, fortsetter Høie.

Regjeringen vil iverksette «Forskrift om karantene, isolasjon og forbud mot opphold på fritidseiendommer». I denne står det at «personer som har fritidseiendom i annen kommune enn der vedkommende er folkeregistrert, forbys å ta opphold på denne. Strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn som er nødvendig for å avverge store materielle skader tillates».

Overtredelser kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder.

Asker tidlig ute

Allerede onsdag ba Asker kommune folk bosatt i andre kommuner om å ikke reise til hyttene sine i Asker. Hytteproblematikken var tema da Asker kommunes kriseledelse møttes onsdag kveld. Kommunen begrunnet dette med at helsetjenesten skal være best mulig forberedt til å håndtere koronautbruddet, blant annet med tanke på kapasitet.

Asker teller om lag 4.500 hytter og er blant landets ti største hyttekommuner. Fritidsboligene ligger hele veien langs kysten mot Oslofjorden og Drammensfjorden – Båtstø, Filtvet, Holmsbu, Bjerkøya og Brønnøya er blant steder som er ferieparadiser for mange.

Elever skal få vitnemål

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) garanterte på torsdagens pressekonferanse at elever på ungdomsskole og videregående skal få vitnemål til tross for koronautbruddet. 

– Det blir kanskje sånn at vi blir nødt til å avlyse eksamen på de lavere trinnene, men vi skal i hvert fall sørge for at ungdomsskole- og videregåendeelever selvsagt får et gyldig vitnemål, sa Mæland.

– Denne våren skal nesten 50.000 elever bli ferdige med 13 års skolegang, minst 27.000 studenter skal være ferdige med bacheloren og 11.000 med masteroppgaven. Jeg forstår veldig godt at mange nå er bekymret for eksamen og vitnemål. Derfor jobber nå kunnskapsminister Guri Melby og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sammen med utdanningssektoren for å finne gode løsninger, sa Mæland. 

Hun varslet at flere trolig kommer til å få hjemmeeksamen innen høyere utdanning, mens muntlig eksamen kan bli gjennomført på Skype eller tilsvarende. Universitetene og høyskolene er dessuten gitt mer fleksibilitet for å organisere praksis for de studiene som krever det. 

– Ikke bli slepphendte

Justis- og beredskapsministeren oppfordret nordmenn til å ikke slappe av når det gjelder tiltakene mot viruset.

– Så langt har vi unngått for mange sykehusinnleggelser, men det kommer til å endre seg. Flere kommer til å havne på sykehus, og dessverre kommer liv til å gå tapt. Og derfor er det så utrolig viktig at vi fortsetter å lytte til myndighetene: Ha hjemmekontor hvis du kan, unngå nærkontakt med andre, hold avstand og vask hendene. De fleste av oss begynner å bli veldig godt kjent med disse rådene, men vi må ikke nå bli slepphendte og slutte å bry oss, sa Mæland.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.