Skip to main content

Innfører påbud om munnbind og krav om hjemmekontor

Fra og med midnatt 2. desember innføres det munnbindkrav i Asker og Bærum.

Fra og med midnatt 2. desember innføres det munnbindkrav i Asker og Bærum.

Foto: Joakim S. Enger

Regjeringen innfører munnbindpåbud og krav om hjemmekontor i Asker og Bærum.

Fra og med midnatt 2. desember innfører regjeringen påbud om munnbind og hjemmekontor i kommuner som er berørt av pågående utbrudd av omikron-variant, og der det også er stor belastning på spesialisthelsetjenestene.

De regionale tiltakene gjelder for Oslo, Asker, Bærum, Grue Kongsvinger, Nord-Odal, Sør-Odal, Gjerdrum.

Tiltakene varer i første omgang i 14 dager.

Det betyr at det i Asker og Bærum innføres påbud om bruk av munnbind der det ikke er mulig å holde minst én meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, innendørs stasjonsområder og taxi.

Det anbefales også å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand.

Plikten til å bruke munnbind gjelder ikke for barn under 12 år, eller for de som av medisinske eller andre årsaker ikke kan bruke munnbind.

Det innføres påbud om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går utover viktige og nødvendige tjenester, skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken.

Bordservering og antallsbegrensning

Fra og med midnatt innføres antallsbegrensninger for private arrangementer innendørs på inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide eller lånte lokaler.

For innendørs arrangementer uten faste tilviste plasser innføres antallsbegrensning på inntil 600, og i kohorter på 200.

Regjeringen gjeninnfører samtidig krav om bordservering av alkohol for serveringssteder og arrangementer som har skjenkebevilling. 

Serveringssteder og arrangører blir nå pliktige til å registrere gjester for å kunne varsle gjester ved smitteeksponering.

Tar regningen for sykefravær

Regjeringen reduserer perioden arbeidsgivere må betale sykepenger. Staten skal dekke koronarelatert sykefravær fra dag seks for både ansatte, selvstendige og frilansere.

Arbeidsgivere betaler normalt sykelønn i 16 dager før staten overtar regningen. Regjeringen foreslår nå at staten skal dekke utgiftene fra dag seks. 

Også selvstendig næringsdrivende og frilansere får dekket sykefravær fra og med dag seks med koronarelatert sykefravær. Normalt overtar staten sykepengeutgiftene for denne gruppen først fra dag 17.

Nasjonale tiltak

Regjeringen innfører også flere nasjonale tiltak for å forsinke spredning av omikron-varianten. Det anbefales blant annet å holde avstand og å unngå håndhilsing og klemming.

Det blir i tillegg strengere testkrav på grensen. Fra og med midnatt, natt til fredag 3. desember, må alle som kommer til Norge i utgangspunktet teste seg, uavhengig av vaksinasjonsstatus.

De kontaktreduserende nasjonale tiltakene er:

  • Hold avstand til andre, gjerne en meter der det er mulig. Unngå klemming og håndhilsing.
  • Anbefaling om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester, sørger for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken, for eksempel at det slik for bedriften samlet sett utgjør 50 prosent.
  • Voksne bes vurdere om man kan redusere antall nærkontakter noe.
  • Det er en nasjonal anbefaling om å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Det er nasjonal anbefaling om å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand. Det anbefales også å bruke munnbind der det er mye folk og vanskelig å holde avstand, for eksempel når du skal hente jakken din etter et arrangement samtidig med mange andre eller på vei ut av en fotballstadion.

– Vi trenger mer kunnskap. Med de regionale tiltakene vil vi forsinke spredningen av omikron-varianten i Norge inntil flere eldre har blitt vaksinert og inntil vi har fått mer kunnskap. I tillegg har vi økende smittespredning i landet generelt, særlig i Oslo og Viken, og disse tiltakene vil også begrense den generelle smittespredningen, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.