Skip to main content

Hurtigruten-passasjer fra Asker testet positivt på koronavirus

34 personer fra Asker og Bærum ble koronatestet etter å ha oppholdt seg på MS Roald Amundsen.

Foto: Oscar Farrera

En passasjer om bord Hurtigruten-skipet MS Roald Amundsen har testet positivt på Covid-19. Personen er bosatt i Asker. 

Alle de 25 fra Asker som ble testet for koronavirus etter tur med MS Roald Amundsen, fikk først negativt svar på prøvene. Etter en ny test, viser det seg at én passasjer om bord MS Roald Amundsen, hjemmehørende i Asker, har testet positivt på Covid-19. Fire av de 25 skal ha blitt testet på nytt. 

– Av de 25 som ble testet er det fire personer som har blitt testet på nytt og en av dem fikk et positivt resultat for covid-19. Grunnen til at vi testet en ny runde er at når man blir testet tidlig etter smittetidspunktet kan man få et falskt negativ resultat. Det negative utslaget kan komme av at testen ikke klarer å påvise sykdommen så tidlig. Det kan også være falske negative svar av tekniske årsaker. Vi ber også alle nærkontakter melde fra til oss om de får symptomer, og tester da på nytt, sier kommuneoverlege i Asker, Meera Grepp.

I karantene

Hun påpeker at personen har oppholdt seg i karantene i perioden. 

– Vedkommende som fikk et nytt positivt resultat har overholdt sin karantene og smitten er ikke videreført. Så gjenstår det å se hva resultatene blir for de tre siste som også er i karantene. Karantene gjelder i ti dager nettopp fordi at noen utvikler ikke symptomer før den tid har gått. Så det er viktig at alle som er i karantene følger reglene også når de har en negativ test. Gruppen fra det første seilasen er ferdig med sin karantene og der var det ingen nye smittetilfeller. Den andre gruppen blir ferdig på mandag, da kan det fortsatt dukke opp smittetilfeller over helgen fordi noen utvikler symptomer senere enn andre, sier Grepp. 

25 personer fra Asker og ni personer fra Bærum ble fulgt opp etter at de var passasjerer om bord på Hurtigrutens MS Roald Amundsen tidligere i sommer. På sine nettsider skrev Folkehelseinstituttet at smittesituasjonen stammer fra to seilaser med MS Roald Amundsen, en fra 17.–24. juli, og en fra 25.–31. juli.

Jobber med sporing

Asker kommune informerer at alle passasjerene om bord Hurtigruten har vært eller er i 10 dagers karantene.

– Vi jobber med smitteoppsporing og vurderer fortløpende om flere bør ta en ny test. Dette fordi en test tatt en til to dager etter smitteeksponering kan være falsk negativ, og man kan utvikle symptomer i hele karanteneperioden. Det er derfor svært viktig at nærkontakter som kan ha vært utsatt for koronasmitte og blir bedt om å være i karantene, overholder karantenereglene, sier Grepp.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.