Skip to main content

– Her skal ingen elever tilbake på skolen før etter påske

Siv Henriette Jacobsen (Ap) er fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken fylke.

FOTO: KARL BRAANAAS

Skolestengt til påske – minst. Det gjelder alle elever i videregående skole i Viken, uansett hva regjeringen legger frem av nye tiltak denne uken.

Regjeringen har varslet at nye planer – blant annet når det gjelder stenging av skoler – trolig legges frem tirsdag. 

Tiltakene vil imidlertid ikke påvirke skolesituasjonen for elevene i videregående skole i Viken med det første. Det fastslår fylkesråd for utdanning og kompetanse i Viken, Siv Henriette Jacobsen (Ap).

Rundt 7.000 elever ved de 13 videregående skolene i Asker og Bærum fikk torsdag 12. mars vite at skolene deres skulle stenges frem til påske. 

Beskjeden kom før regjeringen offentliggjorde at det samme skulle skje med alle landets skoler og barnehager, frem til torsdag 26. mars.

Jacobsen holder fast på at elevene i videregående skole ikke skal tilbake i skolelokalene før etter påskeferien – det vil si 14. april – tidligst. 

– Fungerer teknologisk 

Fylkesråden er svært godt fornøyd med hvordan den digitale fjernundervisningen fungerer i Viken-skolene.

– Jeg er imponert over skoleledelsen og lærerne som har snudd seg rundt så raskt, fra fysisk til digital skole for tusenvis av elever. Teknologisk fungerer det bra, jeg er positivt overrasket over hvor mye vi har fått til på kort tid, sier Jacobsen.

– Hva skjer etter påskeferien?

– Det vil være en koordinering mellom Vikens vedtak og nye nasjonale retningslinjer. Hva det vil innebære, kan jeg ikke spekulere i på det nåværende tidspunkt.

– Blir det bli eksamen for avgangselevene i vår? 

– Det er nasjonale føringer som avgjør om det blir eksamen eller ei. Det skal vi ikke avgjøre lokalt, sier Jacobsen, som understreker at Skole-Norge har hatt situasjoner tidligere da det ikke er blitt avholdt eksamen.

– Flere ganger har lærerne vært i streik, som har berørt eksamen for elevene. Da har standpunktkarakterer blitt stående på vitnemålet. Elevene skal få fullført og godkjent opplæringen sin, også i vår, sier Jacobsen. 

– Hva råder du elevene til å gjøre frem mot påske?

– Følg med på opplegget fra skolen din, hold god kontakt med kontaktlærer din. Si fra, så det går an å fange opp om du problemer, sier Jacobsen.

– Har du råd til tenåringsforeldre som ser at barna ikke takler skolearbeidet?

– Familien og foreldre må være ekstra oppmerksomme i denne krevende tiden. Vi vet at ikke alle har det samme utgangspunktet. Vi vurderer også i Viken å opprette «hjertetelefoner» beregnet både på elever og foreldre, slik vi ser at noen grunnskoler har gjort. Dette er noe vi vil følge nøye med på hvis situasjonen varer, sier Jacobsen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.