Skip to main content

Frykter feriekos vil gi ny koronabølge

Disse bildene fra Kadettangen fikk kommuneoverlegene til å stusse. Forrige helg, og denne, stod badegjester tett i tett. 

Foto: KARL BRAANAAS

Tettpakkede strender og full fest i sommervarmen bekymrer kommuneoverlegene. De frykter lave smittetall gjør at folk glemmer koronavettreglene. 

– Senk skuldrene i sommer. Men ikke slapp av på smittevernet! 

Det er den samstemte formaningen fra kommuneoverlegene i Asker og Bærum.

Når de ansvarlige rådgiverne for kommunehelsen gjør opp status for koronapandemien, fastslår de at 34 dødsfall er knyttet til koronaviruset i Asker og Bærum. 622 innbyggere har hittil fått påvist smitte.

– Heldigvis er det lite smitte i samfunnet akkurat nå. Dessverre virker det som mange har følelsen av at koronaen er over. Det er den ikke. Det er en bølge som er over, sier Meera Prakash Grepp, kommuneoverlege i Asker.

Fullpakkede badestrender i godværet og store samlinger av folk den siste tiden, gjør at helsetoppene mener det er nødvendig å minne om hvor grensen går.

Det var ikke greit på Kadettangen og Hvalstrand sist helg, folk må ikke ligge så tett i tett
Frantz Leonard Nilsen, kommuneoverlege i Bærum.

Så lang er én meter. Ta frem målebåndet og øv deg på hvor langt unna du skal være andre, råder kommuneoverlegene Frantz Leonard Nilsen og Meera Prakash Grepp.

FOTO: KARL BRAANAAS

– Folk glemmer seg 

– Det ser ut som folk glemmer seg bort. Det var ikke greit på Kadettangen og Hvalstrand sist helg, folk må ikke ligge så tett i tett. Det gir gode betingelser for smittespredning og smittesporing blant tilfeldige badegjester er nærmest umulig. Det skal fremdeles være minst én meter mellom oss, sier Frantz Leonard Nilsen, kommuneoverlege i Bærum. 

– Og du kan ikke klemme folk du ikke har sett på lenge selv om gjensynsgleden er stor, sier Grepp.

De minner om at myndighetenes smittevernregler gjelder helt til annet er sagt. Det betyr blant annet:

  • Er du syk, hold deg hjemme. 
  • Vask hendene. Ta med deg håndsprit når du er på farten.
  • Hold minst én meters avstand til andre personer, ute og inne, med mindre dere er i samme husstand. 
  • Ikke inviter mer enn 20 mennesker i private hjem, enmetersregelen gjelder også da.

Frykter alkohol 

– Hvordan kan folk hygge seg trygt sammen andre i sommer?

– Finn deg en strand eller et badested ikke alle andre drar til, sier Nilsen, som minner om at det i marka er mange idylliske tjern.

– Inviter til flere selskap med færre gjester. Vi vet det er ekstra vanskelig å holde avstand når folk har drukket alkohol, da føles gjerne en halv meter som en meter, sier Grepp, som oppfordrer folk til å øve på hvor lang én meter faktisk er.

– Tenk at du kan være den som har smitte og opptre deretter. Vi er nødt til å opptre klokt nå for å unngå smittespredning og kanskje klare å unngå en ny runde med koronautbrudd til høsten, sier Nilsen.

– Jeg heier på dem som reagerer på at folk kommer for tett på eller at folk tar på frukt de ikke skal ha i butikken. De er ikke hysteriske, de har faktisk en fornuftig adferd. Det viser at de bryr seg om å holde reglene, og tør å si fra, sier Grepp.

De to understreker at hvis rådene om avstand og hygienisk adferd skal ha god effekt, må alle være med. 

– Smittevern og vaksiner har mye til felles, det er de store tings lov som virker forebyggende, sier Grepp.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.