Forsvinnende få av de yngste tok koronavaksine – tusenvis av doser står urørt på lager
Asker og Bærum kommuner har mottatt mange tusen barnevaksiner, men svært få har takket ja til å ta dem.
Siden vaksinasjonen startet 1. februar, har kun 77 av 11.903 barn i Bærum i aldersgruppen 5-11 år blitt vaksinert – eller 0,6 prosent. I Asker har 97 av 8.531 barn i samme aldersgruppe fått vaksinen.
Det er utviklet en egen vaksine for de yngste barna, som blant annet har et lavere antigeninnhold enn de ordinære vaksinene. Bærum fikk 4.000 vaksinedoser til barn, mens Asker mottok 1.000 doser fra Helse- og omsorgsdepartementet.
Disse står nå urørt på vaksinsentrene, og kan heller ikke brukes på andre aldersgrupper. FHI opplyser at man i Norge har bestilt 800.000 barnedoser, mens kun i overkant av 5.000 barn har fått vaksinen.
– Det er ikke noe i veien for at andre kommuner i Norge kan få vaksiner fra oss dersom vi har mye til overs, men det er distribusjonsspørsmål, forteller Rita Danese, leder for vaksinasjonsklinikken i Bærum.
– Hadde vi hatt mulighet til å bruke alle, ville jo det vært det beste, legger hun til.
- Vaksinasjonen mot covid-19 organiseres som en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, som betyr at kommunene har en plikt til å sørge for et vaksinasjonstilbud til personer som bor eller oppholder seg i kommunen.
- Gjennom rammetilskuddet til kommunene gis det midler til dekning av kostnader til koronavaksinering i kommunene.
- Tildelingen av vaksiner skjer i regi av Folkehelseinstituttet (FHI) og Statsforvalteren. Førstnevnte bestemte inntil uke 5 i år hvor mange vaksiner kommunene skulle få, basert på beregninger av folketall og prioriteringskriterier. Statsforvalteren distribuerer vaksinene til kommunene.
- Kommunene varsles om hva de får tilsendt, og kunne eventuelt avbestille dersom de ikke hadde behov. Siden uke 5 har det vært en bestillingsordning, hvor kommunene selv bestiller vaksinedoser etter behov.
Omstridt
Danese tror både den høye smitten blant de yngste, samt at FHI kun anbefalte vaksinering av små barn med alvorlige underliggende sykdommer, har ført til det lave vaksinasjonstallet.
– Vi er ikke kjent med at flere har meldt seg på til vaksine heller, men vi har drop-in tilbud, så det er mulig flere kommer de neste dagene, sier hun.
Vaksinetilbud til barn møtte en del motstand, da Folkehelseinstituttet åpnet for vaksinering av de yngste. Mette Kalager, professor i medisin ved Universitetet i Oslo, mente gevinsten var liten, sammenlignet med usikkerheten knyttet til risikoen av vaksine.
– Gitt kunnskapen vi nå har om vaksinen og omikronvarianten i samfunnet, tenker jeg det ikke er en god idé å vaksinere barn under 16 år. Jeg ville ikke anbefalt dette til mine barn, for eksempel, konstaterte hun.
Under gjennomsnittet
Tallene fra Bærum er noe lavere enn for barn generelt i Norge, ifølge Jacob Dag Berild, lege i avdeling for smittevern og vaksine i FHI.
– Som det fremgår av ukerapporten fra forrige uke, hadde om lag 1 prosent av barn mellom 5 og 11 år blitt vaksinert med en dose. Cirka 4 prosent i aldersgruppen mellom 12 og 15 år har mottatt to vaksinedoser, skriver Berild i en e-post.
Også Berild mener de svært lave vaksinasjonstallene må ses i lys av at svært mange barn i disse aldersgruppene har gjennomgått infeksjon, og fått naturlig immunitet.
– Slik immunitet kan for barn i denne aldersgruppen være vel så bra som den som oppnås gjennom vaksinasjon, skriver han.
Legen sier FHI fortsatt mener det var riktig å åpne for et generelt vaksinetilbud til barn helt ned i 5-årsalderen.
– Folkehelseinstituttet mener at de som ønsker å oppnå immunitet gjennom vaksinasjon skal ha mulighet til det. Et allment vaksinasjonstilbud vil gi alle barn den samme muligheten for å beskytte seg gjennom vaksinasjon, skriver Berild.
Droppet ««skolevaksinasjon»
I både Asker og Bærum ble det gitt tilbud om dose 1 i samarbeid med skolene. FHI ba kommunene være tilbakeholdne med å bruke såkalt skolevaksinasjon for vaksiner som ble gitt som en mulighet og ikke en tydelig anbefaling. Dette gjaldt dose 1 for barn mellom 5 og 11 år, samt dose 2 for barn mellom 12 og 15 år.
De pekte på at et slikt tilbud kan oppleves mindre frivillig for barn hvor foresatte ikke ønsker vaksinasjon.
Svært få foreldre til barn mellom 12 og 15 år valgte å vaksinere barna sine med en andre dose.
I Asker ble om lag tre prosent av barna i denne aldersgruppen vaksinert med dose 2. Til sammenligning ble henholdsvis seks av ti barn i samme aldersgruppe vaksinert med dose 1.
– Det er halvannen måned igjen før disse vaksinedosene går ut på dato, så det er for tidlig å si noe om hvor mange, eller om noen doser i det hele tatt må kastes, forteller Margrete Iversen, vaksinekoordinator i Asker.