Skip to main content

Foreldre får betalt når skoler og barnehager stenger

Ved stenging av barnehage eller skole har du rett til å bruke vanlige omsorgspenger, som for de fleste er maks ti dager.

Foto: ULF HANSEN

Regjeringen vurderer å utvide ordningen med såkalte sykt barn-dager, fordi skoler og barnehager stenger. 

Regjeringen har bestemt at alle skoler og barnehager i Norge skal stenges frem til 26. mars for å stoppe smitte av korona. Myndighetene er åpne for at perioden vil forlenges. 

Ved stenging av barnehage eller skole har du rett til å bruke vanlige omsorgspenger, som for de fleste er maks ti dager. I forbindelse med koronapandemien utvider Regjeringen ordningen, ifølge statsminister Erna Solberg under dagens pressekonferanse. 

– Dette blir en belastning for både bedrifter og familier. Og sykedager med barn kommer til å bli utvidet i regelverket, uttalte statsministeren, uten å gå mer konkret inn på tiltakene. 

  • Ifølge NAV vil du, om du for eksempel er alene for omsorgen for barnet eller har flere barn enn to, har omsorg for kronisk syke eller funksjonshemmede barn, kan du ha rett på flere omsorgsdager.
  • Arbeidsgiveren din skal dekke de første ti dagene med omsorgspenger. Når arbeidsgiver har utbetalt ti dager, kan det søkes om refusjon fra NAV for de overskytende dagene.

Rett til sykmelding

Må du være hjemme i karantene fordi barnet ditt eller andre i husstanden er syk, kan du ha rett til sykmelding fordi du selv kan være smittet. Du må ta kontakt med legen din som kan vurdere rett til sykmelding.

  •  Du har ikke rett til sykmelding dersom du må være hjemme fordi andre i husstanden er satt i karantene uten å være syke
  •  Dersom barnet ditt eller andre i husstanden er i karantene uten selv å være syk og dette gjør at du må være borte fra arbeid, har du ikke rett til sykmelding. Dette kan være tilfellet når en skoleelev blir syk og hele klassen blir satt i hjemmekarantene. Selv om du må være hjemme, er du i slike tilfeller ikke selv satt i karantene.

Bedriftspakke fredag

– Vi skal også bidra til at vi i den totale pakken på økonomiske tiltak også hjelper bedrifter fremover, sa Erna Solberg, som kommer tilbake fredag med tiltak for næringslivet. 

– Vi må håndtere denne krisen uten å skape store varige problemer på norsk næringsliv. Vi kommer tilbake til de mest akutte tiltakene for dette i morgen. Også næringslivet er tjent med at smitten ikke sprer seg slik at enda flere må være hjemme enda lenger. Nå må vi uansett sette liv og helse først. For hverandre. Og for alle de vi er glade i, sa Solberg.

– Når barnehager og skoler nå stenger, ber vi alle om å være smidige og vi håper at arbeidstakere og arbeidsgivere kan finne løsninger lokalt i tråd med de beste tradisjoner i norsk arbeidsliv, sier arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

– Mange har mulighet til å jobbe hjemmefra og enda flere har mulighet til mer fleksibel arbeidstid. Men der man ikke finner andre løsninger, vil omsorgspenger være en mulighet, sier statsråden og legger til:

– Foreldre vil ha rett til omsorgspenger for å være hjemme med barn når skoler og barnehager stenger i denne ekstraordinære situasjonen.

Statsråden sier regjeringen nå vurderer reglene for bruk av «sykt barn-dager».

– Når skoler over hele landet er stengt og situasjonen er uavklart, sier det seg selv at sykt-barn-dagene kan bli brukt opp. Regjeringen følger utviklingen og vil også vurdere å utvide antall dager foreldre kan være hjemme, og vi vil vurdere å gjøre ordningen mer fleksibel slik at man ikke har brukt opp én hel dag hvis man er én time hjemme.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.