Skip to main content

Erna Solberg legger frem plan for gjenåpning av samfunnet

Statsminister Erna Solberg orienterte onsdag Stortinget om hvordan regjeringen planlegger åpningen av samfunnet. Her fra en pressekonferanse om smittesituasjonen i mars 2020.

Statsminister Erna Solberg orienterte onsdag Stortinget om hvordan regjeringen planlegger åpningen av samfunnet. Her fra en pressekonferanse om smittesituasjonen i mars 2020.

Foto: EIRIN LARSEN/SMK

Regjeringen planlegger en modell med fire trinn for å trappe opp samfunnsaktiviteten igjen. – Barn og unge skal prioriteres først i gjenåpningen, sier statsministeren. 

Onsdag formiddag redegjør statsminister Erna Solberg for Stortinget om hvordan regjeringen planlegger en gradvis gjenåpning av samfunnet. 

Både Solberg og helseminister Bent Høie har signalisert at det ikke vil komme noen konkrete datoer for når alt kan åpnes igjen. 

Formålet med en gjenåpningsplan er å skape forutsigbarhet, forklarer Erna Solberg. I Stortinget forklarer statsministeren om en firetrinns modell for gjenåpning (se egen faktaboks). 

– Vi kommer til å gjøre det trinnvis og kontrollert. Når vi åpner et trinn vil vi vente i tre uker før vi åpner et nytt trinn, sier Solberg. 

Første trinn vurderes opp mot 14. april. 

Statsministeren legger frem tre sjekkpunkter som vurderes før gjenåpningsplanen:

1. Smittesituasjon og sykdomsbyrde

2. Kapasitet i helsetjenesten

3. Vaksinasjon

– Før vi åpner opp må vi ha sett lave og stabile smittetall, sier Solberg. 

Planlegger koronasertifikat

Regjeringen arbeider med å lage et koronasertifikat tett opp mot EUs strategier. Det utarbeides også et forenklet koronasertifikat som skal kunne brukes nasjonalt, slik at man kan åpne samfunnet mer.

Dette kan for eksempel gjelde for muligheten for å oppheve regelen om hjemmekontor og hvor mange man kan ha på besøk hjemme.

– Befolkningen må fortatt være forberedt på strenge lokale tiltak, sier Solberg og understreker at store regionale utbrudd kan føre til at man må vurdere nasjonal gjenåpning. 

Første trinn av gjenåpningsplanen vil starte nå situasjonen er under kontroll. Planen skal vurderes på nytt i juni eller tidligere. 

– Jeg forstår at mange ønsker seg en plan med mer konkrete datoer. Det kan vi ikke. Usikkerheten er for stor, sier Solberg og viser til ta mottoet i Storbritannia er «data foran datoer». 

– Ingen skal stå igjen alene

Statsministeren snakker i Stortinget om de som har blitt hardest rammet under pandemien, både de som har blitt arbeidsledige, de som sliter med psykiske problemer og sårbare barn. 

– Ingen skal stå igjen alene med sine utfordringer som følge av pandemien. Vi har stått sammen, og målet må være at vi skal komme oss sammen gjennom krisen, sier hun. 

Opposisjonen forutsetter at regjeringen gjør alt de kan for å sikre at det kommer flere vaksiner. Jonas Gahr Støre etterspør også en mer rettferdig krisepolitikk og bedre tiltak for å hindre importsmitte. 

– Jeg er enig med statsministeren i fokuset på barn og unge. Jeg er også enig i at vi tilstreber å komme tilbake til regionale og lokale tiltak, sier Jonas Gahr Støre (Ap). Samtidig ber han regjeringen om å trappe opp lavterskeltilbudene innen psykisk helsetilbud til barn og unge. 

Marit Arnstad (Sp) mener det er for mye uvisshet rundt gjenåpningen. 

– Jeg opplever at dette er en skisse for hva som kan komme til å skje, ikke en plan for gjenåpning, sier hun. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.