Skip to main content

Dette vet vi om vaksineringen i Asker og Bærum

Asker og Bærum kommuner prioriterer i hovedsak vaksinasjon av beboere på sykehjem, men også særlig sårbart helsepersonell, de to første ukene.
Asker og Bærum kommuner prioriterer i hovedsak vaksinasjon av beboere på sykehjem, men også særlig sårbart helsepersonell, de to første ukene.
Foto: Tone Spieler/NTB

Mye er uklart om den kommende massevaksinasjonen av Asker og Bærums befolkning. Dette vet vi så langt. 

Regjeringen har besluttet at vaksinasjon mot covid-19 skal organiseres som en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Det er kommunene som står for den praktiske gjennomføringen. 

Under følger et utvalg spørsmål/svar om hvordan de lokale vaksinasjonsprogrammene i Asker og Bærum vil fungere. Artikkelen vil oppdateres fortløpende. 

  • Når starter Asker og Bærum vaksineringen?

Asker og Bærum kommuner starter vaksineringen onsdag 6. januar. Deretter vil kommunene motta ukentlige leveranser av vaksine. Tilbud om vaksiner gis etter en prioriteringsliste utarbeidet av FHI (se komplett liste nederst i artikkel).

  • Hvor mange vaksiner får Asker og Bærum kommuner – og i hvilket tempo? 

Asker og Bærum mottar henholdsvis 265 og 355 doser i første forsendelse. I uke 2 mottar de noe færre vaksiner, Asker får 210 og Bærum får 285. Utover dette har ikke kommunene oversikt over hvor mange vaksiner de vil få i tiden fremover. 

FHI har uttalt til Budstikka at leveringene vil være relativt jevne, og komme ukentlig

  • Hvordan vet jeg om jeg er prioritert?

Personer som prioriteres vil bli kontaktet av fastlegen eller kommunen for tilbud om vaksinasjon enten ved bruk av brev, SMS eller telefon. Kommunene selv skriver på sine hjemmesider at det ikke er hensiktsmessig å kontakte kommunen eller fastlege for å sette seg på venteliste.

  • Koster det noe?

Koronavaksinen er gratis.

  • Når skal kommunene starte med massevaksinering av personer utenfor risikogruppene?

Det er foreløpig uklart. Ved oppstarten av vaksineringen, 6. januar, har kommunene kun oversikt over hvor mange vaksiner de får levert frem til uke 3.

Bærum kommune gjennomførte i desember massevaksinering mot influensa i lokale idrettshaller, som en slags generalprøve før massevaksineringen mot koronaviruset.

Bærum kommune gjennomførte i desember massevaksinering mot influensa i lokale idrettshaller, som en slags generalprøve før massevaksineringen mot koronaviruset. 

Foto: KARL BRAANAAS
  • Skal barn ta koronavaksine?

Helsemyndighetene anbefaler ikke at barn under 18 år vaksineres i første omgang. Dette skyldes dels at vaksinen ikke er testet på barn under 16 år, samt at barn svært sjeldent blir alvorlig syke av korona.

  • Hvor skal jeg ta vaksinen?

Beboere i sykehjem og omsorgsboliger for eldre vil få vaksinen på institusjonen. Andre i risikogruppen (se fullstendig oversikt nederst i saken) vil få tilbud om å ta vaksinen gjennom fastlegen.

Når vaksinen blir tilgjengelig for resten av innbyggerne i kommunen vil det opprettes et eller flere vaksinasjonssentre i Asker og Bærum. Nøyaktig hvor er foreløpig uklart, får Budstikka opplyst. 

  • Hvilken effekt har vaksinen?

Ifølge FHI inntrer full effekt i løpet av 1 uke etter dose 2. Denne skal gis 21 dager etter den første. I kliniske studier har vaksinen vist å gi 95 % beskyttelse mot symptomatisk covid-19. Hvor godt vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom og smittespredning, samt varighet av beskyttelse etter vaksinasjon, er foreløpig ikke klarlagt, ifølge FHI. 

  • Slipper jeg karantene hvis jeg er vaksinert? 

I utgangspunktet er svaret nei. Dette kan ifølge helsemyndighetene endre seg når man vet mer om vaksinens effekt på smittespredning. 

Smitteverntiltakene, som karantene, vil ikke i nevneverdig grad påvirkes av at vaksineringen så smått er i gang, ifølge norske helsemyndigheter.

Smitteverntiltakene, som karantene, vil ikke i nevneverdig grad påvirkes av at vaksineringen så smått er i gang, ifølge norske helsemyndigheter. 

Foto: TRINE JØDAL
  • Hvilke bivirkninger kan vaksinen gi?

Vaksinen er grundig testet og godkjent for bruk. FHI opplyser at det er gjort studier der deltagere er fulgt opp cirka to måneder etter 2. dose. De fleste bivirkningene skal ha oppstått et par dager etter vaksinasjon. Disse var milde/moderate, og skal ha gått over etter noen dager.

Ifølge FHI er de vanligste rapporterte bivirkningene smerter og hevelse på injeksjonsstedet, samt tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter og feber. 

Et mindre antall vaksinerte kan få mer kraftige lokale og systemiske bivirkninger. FHI presiserer også at sjeldne bivirkninger ikke kan utelukkes. 

(Kilder: Asker og Bærum kommuner, Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet (FHI), Legemiddelverket, Helsenorge.no)

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.