Skip to main content

Dette er smittevernreglene som gjelder på 17. mai

Det blir en annerledes 17. mai-feiring i år, ikke slik som på Skui i fjor.

Foto: Karl Braanaas

Nasjonaldagen skal feires i år også, men med enkelte forbehold. 

– Det overordnede målet er at man skal ha et begrenset antall kontakter, sier Margrethe Greve-Isdahl, overlege og spesialist i barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet. 

Private arrangementer skal holde seg til 20 personer, og man skal kunne holde minst én meters avstand. 

Tidligere var det anbefalt at kun barn fra samme kohort samlet seg utenfor skole eller barnehage, da slipper man å være like streng på avstand mellom dem. Dersom barn skal leke med andre utenfor kohorten, er det viktig å begrense hvor mange det dreier seg om, sier Greve-Isdahl. 

Ikke del på ketchupflasken

– Det er en fordel å unngå å dra inn mange familier eller personer på kryss og tvers til en feiring, er det desto viktigere at man holder avstand, er gode med hygiene, og unngår mange kontaktpunkter, sier Greve-Isdahl. 

– Om det blir servering av pølser, er det lurt at en person serverer alle, slik at færrest mulig tar på ketchupflasken for eksempel. Mat som kan spises porsjonsvis er å anbefale over buffé, fortsetter hun. 

17. mai feiring Gullhaug Audun Carlin (med flagg) og Cornelius Eide Eckbo gikk i tog med de andre barna fra Grindaberget barnehage.

Foto: Anette Andresen

Kommuneoverlege i Asker kommune, Meera Grepp, sier på kommunens hjemmesider at smittevernrådene burde bli en del av folks livsstil tiden fremover. 

– Norge har gjort en formidabel jobb de siste ukene, nå må vi fortsette den gode innsatsen slik at vi begrenser en ny smittebølge, sier Grepp. 

Besteforeldre er velkomne

Overlege Margrethe Greve-Isdahl mener besteforeldre er velkomne både i bursdager og til 17. mai-feiring, men at man må huske på at det er de gamle som har størst risiko for alvorlig sykdom om de blir smittet av covid-19. 

– Det kommer an på besteforeldrene. De som er helt friske og ikke er i risikogruppe kan være med å feire, men burde være nøye med å holde avstand til de andre som er til stede. Jeg tenker at besteforeldre nå må velge kvalitet fremfor kvantitet hva gjelder tid sammen med barnebarna. Det er også bedre å være med dem uten at så mange andre er til stede, sier hun.

Meera Grepp mener eldre som er i risikogruppe, eller er over 65 år, kan inviteres, men at forsamlingen da burde være færre enn 20 personer. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.