Skip to main content

Derfor holder Helene barna hjemme

Familien Haaheim vil holde barna hjemme fra skole og barnehage i uoverskuelig fremtid. Vi skal sørge for å sove godt og ta vitaminer så immunforsvaret er rustet om vi blir smittet, sier Helene Haaheim.

Fra venstre: Mathilda (7), Edvard (5), Øyvind (50) og Helene (40).

Foto: Karl Braanaas

I går, onsdag, bestemte ekteparet Haaheim seg for å holde barna hjemme på ubestemt tid. – Jeg tror at om få dager så vil alle gjøre det samme, sier Helene Haaheim (40).

I eneboligen på Billingstad er det nesten en helt vanlig morgen. Familien på fire - og pus - er oppe og går, de er friske og raske og med en lang dag foran seg. Det som skiller denne dagen fra alle andre hverdager, er at de skal være hjemme. På ubestemt tid.

– Vi bestemte oss i går, klokken 14.00. Da hentet mannen min barna, og jeg dro på butikken for å handle inn tørrvarer, vitaminer, frukt og grønt, sier Haaheim. 

Familien er ikke alene. På nasjonale og lokale Facebookgrupper går diskusjonen høyt om hvorvidt man bør ta barn ut av skole og barnehage eller ikke: «Hei. Flere enn meg som holder barna hjemme fra skolen nå? For meg dreier dette seg om et helsevesen som snart kan bryte sammen, og ikke om frykt for individuell smitte av meg og min familie», skriver en far på en av disse gruppene. Innlegget har fått et tyvetalls kommentarer.

De to siste dagene har det kommet stadig nye meldinger om arrangementer, møter og forestillinger som blir avlyst. Torsdag stengte treningskjeden Sats alle sine sentre.

Stenger ikke ennå

Omtrent samtidig, torsdag morgen, kom meldingen fra Asker og Bærum kommuner om at ingen skoler eller barnehager foreløpig skal stenges på generelt grunnlag. Til tross for at koronasmitten i Bærum er blant de høyeste i landet, skal kommunens grunnskoler, barnehager og SFO fremdeles holdes åpne.

– Vi forholder oss til de nasjonale helserådene i Norge, som går ut på å holde skoler, barnehager og SFO åpne, sier Kristin Nilsen, kommunaldirektør for velferd i Bærum.

I Oslo stenges alle barnehager og skoler fra mandag 16. mars, melder NRK. Det samme gjelder Bergen, melder Bergensavisen.

Vil være føre var

Tobarnsmor Helene Haaheim sier hun ikke har grunn til å tro at familien har vært mer utsatt for smitte enn andre. Når de velger å ta barna ut av skole og barnehage, er det etter føre var-prinsippet.

– Situasjonen forandrer seg fra dag til dag. Jeg vet at jeg tenkte veldig annerledes om dette bare på mandag. Da dro jeg på trening og sendte datteren min i bursdag på Altitude. Det ville jeg ikke gjort i dag, sier Haaheim. 

Nå etterlyser 40-åringen tydeligere grep fra nasjonale - og kommunale helsemyndigheter.

– Vi følger med i utenlandske medier, og opplever at norske myndigheter har vært på etterskudd. De burde vært mye tøffere. Se til Italia og Danmark, der alle skoler har vært stengt en stund allerede. 

I Asker og Bærum var det per 12. mars 61 smittede personer. Flere av disse relateres til alpereiser. 

Redd for egen foreldre

Haaheim, som til daglig jobber som sivilingeniør for et Våkas-firma, kan uten problemer jobbe hjemmefra. Det samme kan ektemannen som er selvstendig næringsdrivende.  

– Vi forstår at det kan være vanskelig for mange andre å sette tilværelsen på pause. Samtidig vil jeg oppfordre alle om å ta dette alvorlig. Vi bor i et risikoområde, der mange reiser kollektivt og mange reiser til utlandet. Hvis du kan minimere situasjoner der du blir smittet, er det bra.

Selv er Haaheim mest redd for helsen til foreldrene sine.

– Jeg frykter også å havne i en situasjon der mannen min og jeg blir syke samtidig, men ikke syke nok til å havne på sykehus. Det er også skremmende å tenke på at det kan bli mangel på kapasitet på sykehusene til alle som trenger intetensivbehandling. Jeg er også redd for barna mine, selv om statistikken viser at de ikke blir spesielt syke eller kan dø av dette. Det har vi også snakket med dem om. De virker ikke redde og har tilpasset seg situasjonen, sier hun.

Stålsetter seg

Foreløpig har ikke familien Haaheim lagt en videre plan for langvarig isolasjon, men 40-åringen regner med at det vil bli lest flere bøker enn vanlig - og kanskje bakt litt mer.

– Slik jeg ser det, er det viktigste for oss nå å stålsette oss for det som kommer og være selvstendig i valget vi har gjort.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.