Skip to main content

Blir testsenter for korona på Fornebu

Anders Kildal, leder av operativ pandemigruppe, og Rita Danese, leder av teststasjonen på Fornebu, på den store parkeringsplassen på Fornebu, der det opprettes testsenter for korona.

FOTO: EVA GROVEN

Nå opprettes et drive-in testsenter for korona på Fornebu med en kapasitet på 6.300 personer i uken. 

Bærum kommune velger å etablere et testsenter for korona på parkeringsplassen på Fornebu, mellom flytårnet og Telenor Arena.

– Her er det god plass, slik at vi kan få sluset mange biler gjennom området på relativt kort tid. Det betyr at vi kan teste rundt 6.300 personer her i uken, og det er rom for å kunne øke dette hvis det blir behov, sier Anders Kildal, som leder operativ pandemigruppe i Bærum kommune.

– Når åpnes senteret?

– Går alt som planlagt, skal vi være i gang før 17. mai. Onsdag blir det oppmåling her, så tar det ifølge team Eiendoms vurderinger omtrent syv arbeidsdager å få på plass den nødvendige infrastruktur. Deretter vil vi bruke et par dager på å få satt alt i system og testet ut etablerte rutiner og prosedyrer sier Kildal.

Testes i bilen

Testingen skal foregå ved at folk kjører inn på området i bil, og ledes innom en av to teststasjoner. Man tester folk mens de sitter i bilene.

– Vi kommer til å fortsette med tester ved legevakten på Bærum sykehus. Der er det mulig å ha en kapasitet på 200 personer om dagen, men vi vil ha massetestingen her på Fornebu. Det er for å skåne legevakten så godt vi kan, slik at den også kan ta seg av andre pasientgrupper. Vi slipper også lange bilkøer der, sier Kildal.

– Det blir testing syv dager i uken, med to skift på hverdager og ett i helgene, sier Rita Danese, leder av teststasjonen på Fornebu.

En stasjon for barn

Det blir faktisk to teststasjoner på Fornebu, forklarer de.

– På en av stasjonene vil vi ha et barneteam, med personale som er vant til å jobbe med barn, sier Danese. 

I Bærum er 23 barn 18 år eller yngre påvist koronavirus. Av disse er flest barn mellom 11 og 15 år (se graf under). 

Siden 14. april har kommunen kun hatt 39 nye tilfeller av koronavirus, hvor gjennomsnittsalderen er 50 år. Av disse er bare fem personer i 20-årsalderen. Det opplyser Smittevernoverlege i Bærum, Bjørg Dysthe, i en e-post til Budstikka.

Hver stasjon vil ha et testteam bestående av fire helsearbeidere. I tillegg kommer merkantilt personale, trafikkdirigenter og sjåfører.

Teststasjonen vil være åpen fra klokken 07.45 til 21.30 på hverdager, og fra 10.00 til 18.00 i helgene. Totalt 65 årsverk fordelt på 120 personer vil holde hjulene i gang.

– De fleste er omdisponert helsepersonell fra andre sektorer i kommunen, men vi har også rekruttert flere eksternt, sier Danese.

Vurderte andre steder

Grusbanen på Skuisletta var en periode et aktuelt område for plassering av testtelt. Velferdsdirektør Kristin Nilsen i Bærum kommune fortalte at de hadde vurdert flere alternativer, og valgte å «se nærmere på Skui». 

Det var ikke FAU ved Skui skole og styret i Jutul fotball positive til, og etter en dialog mellom FAU og Jutul og kommunen, kom sistnevnte frem til at Skui ikke var egnet som sted for testing av korona.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.