Skip to main content

Barneskolene prioriteres når elevene skal massetestes

Slik så klasserommet på Jar skole ut, siste dag før skolene åpnet etter forrige nedstengning i mars i fjor.

Slik så klasserommet på Jar skole ut, siste dag før skolene åpnet etter forrige nedstengning i mars i fjor. 

Foto: KNUT BJERKE

Barneskolene stiller først i køen når elever og ansatte bes om å koronateste seg før første skoledag. Blir det mangel på selvtester, prioriteres disse.

Helsedirektoratet oppfordrer elever og ansatte i skoler og barnehager til å koronateste seg 24 timer før første skoledag. 

I Asker ber kommuneoverlegen om at alle barn i skoler og barnehager tar en selvtest før de kommer tilbake til skolen og barnehagen etter juleferien.

Foresatte kan hente to gratis selvtester per barn på innbyggertorgene på Holmen, Borgen, Sætre, Heggedal, Slemmestad og på bibliotekene i Asker sentrum og Tofte. De er åpne hver dag fra klokken 10.00-15.00.

Kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i Bærum kommune anbefaler at barnehagebarn, elever og medarbeidere tar en hurtigtest.

«I Bærum skjer utdelingen av hurtigtester ved den enkelte barnehage og skole. Det blir sendt ut informasjon direkte fra barnehagen og skolen om hvor og når testene kan hentes. Det anbefales at testen tar kvelden før eller samme dag som barnehage eller skole starter.», skriver Bærum kommune i en pressemelding.

Ansatte også

– Helsedirektoratet sender ukentlig ut selvtester til alle kommuner. Det kommer leveranser også i uke 52, uke 1 og ukene etter, skrive Helsedirektoratet i et brev til landets kommuner.

Der understreker de at personer med symptomer på covid-19 og ansatte i helse- og omsorgssektoren fortsatt skal prioriteres aller først når selvtestene deles ut, men at skoler og barnehager er tredje prioritet.

Men også innenfor denne gruppen anbefaler Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) nå en prioriteringsrekkefølge dersom det ikke er nok tester til alle:

  1. elever og ansatte på barneskolen
  2. elever og ansatte på ungdomsskolen
  3. ansatte i barnehager
  4. elever og ansatte på videregående skole

– Dersom det pågår større utbrudd i enkelte aldersgrupper, kan kommunelegen prioritere annerledes etter en konkret vurdering av situasjonen, skriver Helsedirektoratet i brevet som gikk ut til alle kommuner onsdag.

(©NTB)

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.