Skip to main content
FOTO: JOAKIM S. ENGER

Bærums Verk: Opp- og nedturer på handelsstedet

Rekordomsetning i sommermånedene og konkursfrykt etter skjenkestopp på senhøsten. Det tradisjonsrike handelsstedet får sett det beste og det verste med pandemien. 

Det første smittetilfellet på Bærums Verk ble registrert 11. mars 2020. En mann i 20-årene testet positivt på koronaviruset. Det er ukjent hvordan han ble smittet. Ved inngangen til mars i år hadde 91 personer bosatt på Bærums Verk fått påvist smitte. 

Budstikka har fått tall fra Bærums smittesporing for perioden 1. mars 2020 til 1. mars 2021. Karantenetallene er kun for 2020.

Store deler av næringslivet i Bærum har ligget med brukket rygg under pandemien. Kaféeier Sadik Kasikci fra Bærums Verk er blant de mange som måtte kaste inn håndkleet som følge av koronakrisen. 11. mai så han seg nødt til å legge ned Café Linje 9 på Kolsås senter. Kasikci hadde eid og drevet kafeen i 18 år. 

– Årsaken er koronaviruset og høye kostnader. Vi klarte ikke å betjene utgiftene. Det er veldig, veldig trist, fortalte Kasikci.

Ringvirkningene av koronatiltakene slo annerledes ut for andre. For det tradisjonsrike handelsstedet på Bærums Verk ble det en svært lønnsom sommer. 

De 38 butikkene og seks spisestedene satte omsetningsrekord med 360 millioner kroner – en vekst på 18,2 prosent i forhold til samme periode i 2019. Daglig leder Wenche Helgøy Nilsen forklarte de gode resultatene med bråstoppen i utenlandsreiser. 

11. november 2020 innførte politikerne, med unntak av Frp, alkoholforbud på serveringsstedene i Bærum.

«Vær så snill og bruk oss også uten vin og øl», bønnfalt restauranten Værtshuset på Bærums Verk sine følgere på Facebook. 

«Vi skal ikke servere alkohol i tilfelle dere blir helt ville, og går og smitter hverandre. Men det blir masse bivirkninger hvis dere ikke går ut», skrev restauranten i innlegget. 

Ekteparet Ulla og Bob Laycock satt omsetningsrekord i 2018. To år senere fryktet førstnevnte at Værtshuset skulle gå konkurs.

Ekteparet Ulla og Bob Laycock satt omsetningsrekord i 2018. To år senere fryktet førstnevnte at Værtshuset skulle gå konkurs. 

Foto: KARL BRAANAAS

I februar fortalte daglig leder Ulla Laycock (62) at hun under pandemien, for første gang på 21 år, var redd for at restauranteventyret skulle ende i skifteretten

Samme dag testet tre beboere ved Gullhaug bo- og behandlingshjem på Bærums Verk positivt for korona. De 14 beboerne på avdelingen som ble rammet av smitte ble isolert, og 16 ansatte ble satt i karantene.

Tre dager senere døde en av pasientene med viruset. Dette var det første koronarelaterte dødsfallet i Bærum siden mai 2020. En drøy uke senere døde nok en koronasmittet beboer ved sykehjemmet.

Handelsstedet måtte ta grep for å ivareta smittevernet etter at det ble vel voldsomt under åpningen av julegaten i slutten av november.

Handelsstedet måtte ta grep for å ivareta smittevernet etter at det ble vel voldsomt under åpningen av julegaten i slutten av november. 

Foto: KARL BRAANAAS

Anna Krefting skole er blant de få skolene på barne- og ungdomstrinnet som har vært forskånet for smitteutbrudd, som ifølge rektor Anders Juell skyldes «ren flaks».

Før jul sendte FAU ved Anna Krefting skole en julehilsen til lærerne ved skolen, hvor de takket for innsatsen i annerledesåret 2020. 

«Denne høsten har vært veldig krevende, og vi foreldre ved skolen er utrolig takknemlige for den gode jobben dere gjør hver dag.», skrev FAU-leder Bjørn Håvar Falck-Andersen.

Gjennom pandemien har politiet gradvis slått hardere ned på brudd på smittevernreglene. Det fikk en feststemt gjeng på Bærums Verk erfare natt til søndag 31. januar. 

Mellom midnatt og klokken 03 fikk politiet flere meldinger om at altfor mange personer var samlet til fest i en bolig på Bærums Verk. Politipatruljen bortviste totalt 12 personer fra festen.

Festdeltagerne var ifølge politiet eldre tenåringer og unge voksne. 

Siden 3. mars 2020 har 15 personer mellom 16 og 30 år fra Bærums Verk fått påvist koronasmitte.

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.