Skip to main content

Bærum vil være testkommune: – Har høyere andel smittede

Foran bildet av Bærum rådhus holdt f.v. velferdsdirektør Kristin Nilsen, ordfører Lisbeth Hammer Krog og smittevernoverlege Bjørg Dysthe videomøte med statsministeren og helseministeren.

Foto: TRINE JØDAL

I et videomøte med statsministeren ba kommuneledelsen i Bærum om å få være testkommune for koronatesting. – Vi har en høyere andel smittede blant dem som er testet. På landsbasis opererer man med 5 prosent, mens hos oss er det 11.

Bærum kommune var en av fire kommuner som onsdag formiddag hadde et videomøte med statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie.

Bakgrunnen var at regjeringen ville høre hvordan kommunene håndterer situasjonen med koronautbrudd, hvilke erfaringer de har, hvordan de jobber med smittevern, og om det er noe de savner fra sentrale myndigheter.

De andre kommunene som deltok var Hemsedal, Sunnfjord og Tromsø.

Det var i den forbindelsen at smittevernoverlege Bjørg Dysthe ba om at Bærum kan få være en testkommune for en mer omfattende testing av befolkningen.

Hun var med i møtet sammen med ordfører Lisbeth Hammer Krog og velferdsdirektør Kristin Nilsen. De hadde rigget seg til med en pc i foajeen foran formannskapssalen foran det store maleriet av rådhuset.

Ordfører Lisbeth Hammer Krog forteller landets ledelse om tiltakene Bærum har satt i gang. Velferdsdirektør Kristin Nilsen og smittevernoverlege Bjørg Dysthe venter på tur.

Foto: TRINE JØDAL

Høyere andel smittede

– Vi var blant de første som fikk smittede, og vi har en høyere andel smittede blant dem som er testet. På landsbasis opererer man med 5 prosent, mens hos oss er det 11, sier Dysthe.

– Har dere noen teori om hvorfor andelen er så stor i Bærum?

– Det kan være fordi vi har en reisende befolkning og at smitten kom så tidlig hit. Nettopp derfor tenker vi at en bredere undersøkelse blant et representativt utvalg i befolkningen kan gi en kunnskap som også andre kommuner kan dra nytte av, svarer Dysthe.

Mer effektive metoder

Både Bent Høie og Erna Solberg roste kommunen for arbeidet som gjøres både akutt og planleggingen for fremtidige scenarioer.   

– Når det gjelder ønsket om å være en testkommune, kan jeg på dette tidspunktet i hvert fall si at vi prøver å finne mer effektive testmetoder, særlig handler dette om en selvtest, samt bedre mekanismer for smittesporing. Vi er glad for jobben dere gjør, sa helseministeren.

Statsministeren hadde det travelt, og måtte løpe.

– Men vi noterer oss ønsket om å bli testkommune, sa hun.

– Ordførerens viktigste oppgave nå er å trygge befolkningen, sa Lisbeth Hammer Krog til statsministeren live på skjermen.

Foto: TRINE JØDAL
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.