Skip to main content

Avlyser eksamen på grunn av korona

Kunnskapsminister Guri Melby (V) avlyser nå alle skriftlige eksamener for tiendeklassinger og elever i videregående skole.

FOTO: EIRIN LARSEN, SMK

Alle skriftlige eksamener for elever både i grunnskolen og videregående skole er avlyst på grunn av koronapandemien. 

– I stedet for å bruke tid og ressurser på skriftlig eksamen denne våren, har regjeringen bestemt at skolene skal prioritere undervisning og god vurdering av standpunktkarakter, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

I en pressemelding, som ble offentliggjort onsdag, fastslår kunnskapsministeren at alle elever skal få vitnemål selv om det ikke blir skriftlig eksamen i år. De skal baseres på elevenes standpunktkarakterer. 

– Ved å avlyse alle eksamener i grunnskolen og alle skriftlige eksamener i videregående skole, får lærerne bedre tid til å drive undervisning og å gjøre en god sluttvurdering. Standpunktkarakterene er et uttrykk for elevenes kompetanse sett over en lengre periode, sier Melby, som anslår at standpunktkarakterene utgjør rundt 80 prosent av elevenes vitnemål.

– Det er viktig for meg at denne situasjonen ikke skal ødelegge for fremtiden til elevene. Jeg vet at mange elever har vært stresset og usikre på om de må ta eksamen eller ikke. Som lærer vet jeg at det er viktig at elever og lærere får avklaring så tidlig som mulig, sier Melby.

Slik blir det ikke i år. Bildet viser Dønski-elever bøyd over eksamen i norsk hovedmål våren 2018.

FOTO: TRINE JØDAL

– Umulig

Vedtaket gjelder alle elever, både i grunnskolen og i videregående skole over hele landet.

I Asker og Bærum går rundt 7.000 elever i videregående skole, og rundt 28.000 elever i grunnskolen. Elevene har ikke møtt på skolen etter at regjeringen 12. mars stengte alle landets skoler på grunn av koronaviruset.

Begrunnelsen for å avlyse skriftlig eksamen er klar:

– Skriftlige eksamener i grunnskolen og videregående opplæring er mange steder store arrangementer hvor mange personer møtes fysisk i samme lokaler, sier Melby.

– Mange spørsmål

– Vi har fått mange spørsmål om det blir eksamen eller ikke, både fra medlemmene våre, foreldre og elever. Det er fint vi får en avklaring nå, så slipper alle parter å lure på hvordan det blir, sier Bjørn Sigurd Hjetland, leder for Utdanningsforbundet Bærum med 2.900 medlemmer.

Han peker på at hele samfunnet står midt i en ekstraordinær situasjon, og støtter myndighetenes vurdering om at det ikke er helsemessig forsvarlig å avlegge eksamen i koronaperioden.

– Jeg vet lærerne er gode på å skaffe seg et godt vurderingsgrunnlag. Standpunktkarakterene er et helhetlig bilde av den kompetansen elevene sitter med etter endt skolegang, sånn sett gir det et bedre bilde enn eksamen, sier Hjetland.

– Inntrykket mitt er at lærere flest mener det er riktig å droppe alle eksamener i grunnskolen og de skriftlige i videregående skolene i denne krevende situasjonen. Et hjemmeskoletilbud vil aldri kunne erstatte vanlig skole og jeg tror nok en del har vært bekymret med tanke på å forberede elevene til eksamen, sier Hjetland.

– Når elevene ikke har eksamen som en prøvelse foran seg, frykter du at elevene vil miste motivasjonen?

– Nei, det er jeg ikke redd for. Så lenge standpunkt ikke settes for tidlig, tenker jeg dette løser seg fint, sier Hjetland.

Bjørn Sigurd Hjetland er leder for Utdanningsforbundet Bærum. 

FOTO: JOAKIM S. ENGER

Muntlig ikke avgjort 

Mens muntlig eksamen er avlyst for tiendeklassingene, har ikke kunnskapsministeren avgjort spørsmålet om muntlig eksamen for elevene i videregående skole ennå. 

– Muntlig eksamen er en lokalt gitt eksamen, så her er det viktig for meg å ha en grundig dialog med fylkeskommunene før vi tar en endelig avgjørelse. Vi vil komme tilbake med en beslutning om dette etter påske, sier Melby, som mener det er avgjørende for å få hele utdanningssystemet til å fungere normalt igjen fra høsten at vitnemål for alle blir sikret nå i vår. 

– Det betyr at de elevene som nå går siste året på videregående får en mulighet til å søke seg inn i høyere utdanning, og at elevene på tiende trinn får et vitnemål de kan bruke til å søke seg inn på videregående, sier Melby.

– Store konsekvenser

Av de nær 500.000 eksamenspåmeldingene i grunn- og videregående opplæring i hele landet, er rundt 100.000 privatister. 

– For mange av dem som har meldt seg opp til privatisteksamen, er konsekvensene av å avlyse mye større enn for vanlige elever. De risikerer å bli forsinket i utdanningsløpet sitt. Vi forsøker nå å finne gode løsninger for privatistene, slik at heller ikke de skal havne bakpå i utdanningen. Mitt soleklare mål er at privatisteksamen skal gjennomføres, dersom det er mulig innenfor helsemyndighetenes råd, sier Melby.

Hun forteller at departementet også arbeider videre for å finne løsninger for mulig gjennomføring av muntlige og muntlig-praktiske, praktiske eksamener. Det samme gjelder fag- og svenneprøver og andre avsluttende prøver.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.