Skip to main content

Asker og Bærum stenger ned slik Oslo gjør

Oslofolk kom til Bekkestua for å trene da sentrene i Oslo ble stengt ned.

Oslofolk kom til Bekkestua for å trene da sentrene i Oslo ble stengt ned. 

FOTO: EVA GROVEN

Halvannet døgn etter at Asker og Bærum vedtok å holde treningssentre åpent, har de nå gjort helomvending. Skjenkingen stopper også i de to kommunene. 

– Bent Høie ringte meg i går kveld, og uttrykte bekymring, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog til Budstikka.

I en felles pressemelding forteller de to kommunene at de nå stenger treningssentre, samt at alkoholskjenking også opphører. 

– Vi anbefaler å stenge treningssentre med umiddelbar virkning, etter at vi har fått en tydelig henstilling fra helsemyndighetene. Vi ser også at åpne treningssentre fører til at vi ikke klarer å etterleve det aller viktigste nå, nemlig at vi alle skal holde oss mest mulig hjemme. Vi inviterer formannskapet i kommunene til å endre våre forskrifter slik at vi blir tilnærmet like Oslos. Det innebærer også nedstengning av steder der folk møtes for aktivitet, som svømmehaller, bowling og lignende, sier ordførerne i Asker og Bærum, Lene Conradi og Lisbeth Hammer Krog i en felles uttalelse.

 – Dette får svært uheldige konsekvenser for næringene, men vi ser oss nødt til å følge nasjonale helsemyndighetenes klare melding, legger de til.

– Gode vurderinger

Ordfører Conradi mener vurderingen som ble gjort mandag rundt det å holde treningssentrene åpne og ikke stoppe skjenking av alkohol holder seg.

– Kommunen ble bedt om å gjøre en vurdering av å sette begrensninger eller stenge. Vi har gjort dette etter faglige vurderinger og beste faglige skjønn, sier Conradi.

Kommuneoverlegen i Bærums råd var å stenge ned, mens kommuneoverlegen i Asker mente det var forsvarlig å holde åpent.

Helsedirektør Bjørn Guldvog påpekte at stengning av treningssentre er anbefalt på nasjonalt nivå.

Stenger klokken 15

Pressesjef i Sats, Malin Selander, sier de ble orientert om Asker og Bærums helomvending onsdag formiddag.

– Det er «tråkigt», men vi respekterer selvfølgelig myndighetenes avgjørelse. Så fort det lar seg gjøre vil vi stenge ned treningssentrene i Asker og Bærum, slik vi har gjort i Oslo og Bergen tidligere denne uken, sier Selander.

Ifølge henne tar Sats sikte på at samtlige sentre er stengt innen klokken 15.00 onsdag ettermiddag.

Det tar litt tid å gjennomføre det, men mye er gjort i løpet av noen timer, sier hun.

Selander kan forstå at kundene nå vil bli skuffet, men reklamerer med at treningskjeden har mange tilbud online.

– Trening er viktig for folkehelsen, men nå er det usikre tider, og vi må ta de grep som myndighetene ber om, sier pressesjefen.

Skal ikke bidra til økt smitte

Ordfører Lene Conradi sier at Asker kommune ikke ønsker å være i en situasjon hvor de er med på å bidra til økt smitterisiko.

– Vi ønsker ikke at folk skal stå fysisk tett inntil hverandre i køer og det er viktig at vi ikke bidrar til økt mobilitet i befolkningen, sier Conradi.

Helseminister Bent Høie tok også kontakt med Conradi tirsdag kveld.

 – Han uttrykte bekymring for situasjonen, men han gå oss ingen instruks om å lukke treningssentre og stoppe skjenking. Det var en henstilling, forteller Conradi som sammen med administrasjonen i Asker forbereder formannskapsmøte klokken 15 i dag.

Slutt på alkohol

Serveringssteder stenger ikke, men det blir ikke servert alkohol. Det kan få store konsekvenser, sier Martin Schilde ved Folkebadet Sandvika. Det 1.200 kvadratmeter store serveringsstedet går nå en usikker tid i vente. 

– Vi føler oss som en boksepute. Dersom vi nå må stenge, må opptil 15 faste ansatte permitteres, avhengig hvordan vi gjør det. I tillegg er det flere som jobber på timebasis, sier Schilde. 

Han påpeker at de naturligvis er opptatt av samfunnets kamp mot smitten, men er likevel bekymret for hvilke konsekvenser dette får på lang sikt.

Helomvending

Budstikka skrev denne uken at både Bærum og Asker har valgt å gå sin egen vei når det gjelder treningssentrene. Tirsdag var det på Bekkestua kø av Oslo-folk som var dratt over kommunegrensen for å trene.

Politikerne i Bærum fulgte ikke rådene til Bærums kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen som sier treningssentrene har særlig høy fare for smittespredning. 

 Helsedirektør Bjørn Guldvog uttalte til Budstikka mandag kveld at kommunene må ha en god begrunnelse for ikke å stenge sentrene. 

Samtidig har Oslos byrådsleder Raymond Johansen fremholdt overfor Budstikka at kommunene står fritt til å ta egne lokale vurderinger. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.