Skip to main content

Asker lanserte ny vaksineliste – 40 minutter senere var siden nede

Mona Wold (t.h.), leder av Vaksinasjonsklinikken i Asker, åpner nå for tilkallingsliste for vaksinasjon.

Mona Wold (t.h.), leder av Vaksinasjonsklinikken i Asker, åpner nå for tilkallingsliste for vaksinasjon. 

Foto: Knut Bjerke

Asker kommune åpner for tilkallingsliste, som kan gi innbyggerne koronavaksine raskere. Men lanseringen gikk ikke helt som planlagt. 

– Vi er litt frustrerte akkurat nå, sier Vibeke Sand, kommunikasjonsrådgiver i Asker kommune. 

Helseboka, systemet der man kan registrere seg for vaksinering i Asker, har onsdag formiddag ligget nede. 

Klokken 09.05 annonserte kommunen på sine sider at de oppretter en ny tilkallingsliste, slik at innbyggere kan få vaksinen på kort varsel. 

Klokken 09.45 var imidlertid Helseboka nede. 

Daglig leder i Helseboka, Marius Christensen, bekrefter at systemet tidvis har vært nede onsdag.

– Det har til tider gått tregt, noen ganger i stå. Årsaken er rekordhøy belastning, kombinert med svært mange innkallinger til vaksinering, skriver han i en sms. 

Slik ser meldingen ut, hvis man registrerer seg for tilkallingslisten til Asker kommune. Systemet har imidlertid vært nede i lange perioder onsdag.

Slik ser meldingen ut, hvis man registrerer seg for tilkallingslisten til Asker kommune. Systemet har imidlertid vært nede i lange perioder onsdag. 

Foto: Skjermdump Helseboka/Asker kommune.

– Utrolig stor aktivitet

En rekke norske kommuner bruker systemet til Helseboka, og Christensen tror ikke lanseringen i Asker er skyld i problemene. 

– Det er generelt utrolig stor aktivitet. Vi står for to tredjedeler av all vaksineregistrering i Norge, som skal til FHI. 

Christensen forteller ved 13-tiden at de har skrudd opp kapasiteten på serverne og håper å fungere som normalt i løpet av kort tid. 

– Alle i Helseboka jobber på spreng for å få dette i orden. Vi beklager på det sterkeste alt merarbeid og frustrasjon dette har skapt for våre brukere. 

Lanserte tilkallingsliste

Hensikten med den nye tilkallingslisten er å sikre at alle vaksinedoser blir brukt. Listen vil bli tatt i bruk når kommunen har doser til overs. 

– Det er noen som av ulike årsaker ikke møter til vaksinering. For å unngå at disse vaksinedosene må kastes, ønsker vi at alle som har anledning til å komme seg til vaksinasjonslokalet i løpet av 20 minutter, registrerer at de ønsker å stå på en slik tilkallingsliste, sier Mona Wold, leder av vaksinasjonsklinikken i Asker, i en pressemelding

Mona Wold håper nå at folk i Asker vil være klare for vaksinering på 20 minutters varsel.

Mona Wold håper nå at folk i Asker vil være klare for vaksinering på 20 minutters varsel. 

Foto: KNUT BJERKE

Kan få vaksine raskere

Tilkallingslister har vært brukt for å innkalle prioriterte innbyggere tidligere, men nå kan behovet bli større, ettersom antall vaksinedoser forventes å øke betydelig i juni og juli. 

– Da er vi avhengig av å kunne ringe til personer vi vet kan stille på kort varsel, skriver kommunen

– Ved å stå på en slik tilkallingsliste mister du ikke plassen din i den ordinære vaksinekøen, men du får mulighet til å få vaksinen tidligere i din aldersgruppe, hvis du kan komme på kort varsel, sier Wold. 

Annet system i Bærum

I Bærum sender kommunen ut timeforslag for vaksinering til innbyggerne. Restdoser er derfor ikke problematisk, ifølge vaksinekoordinator Tonje Vågårøy. 

– Dersom noen ikke møter opp til avtalt tidspunkt, kaller vi inn nestemann på listen i samme prioriteringskategori, sier Vågårøy. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.